JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2010 11:55:54

Sociální demokraté se spojili s koalicí

Sociální demokraté se spojili s koalicí

Vedení sněmovny bylo zvoleno přesně podle scénáře vznikající koalice.

Vedení sněmovny bylo zvoleno přesně podle scénáře vznikající koalice, ke kterému – jak ostatně vyplývá z výsledků hlasování – se zřejmě podle nějakých dohod přidala ČSSD. Mám správný pocit?

To je správně položená otázka, protože ve skutečnosti jde o to, že tu existuje koalice se spojením s částí opozice, tj. se sociální demokracií. Pak je tu skutečná opozice, kterou je KSČM. A to neříkám proto, že jsem nebyl zvolen místopředsedou sněmovny. Je to spíš o tom, jak byla provedena už volba předsedkyně Poslanecké sněmovny. Podle zprávy volební komise dostala Miroslava Němcová 118 koaličních hlasů, ale další dva hlasy byly neplatné. Jinak řečeno, nejméně dva hlasy dali Němcové poslanci ČSSD. A navíc, jen jeden hlas byl proti oběma kandidátům na funkci předsedy (Němcové a Zaorálkovi - pozn. redakce).

Znamená to, že došlo k jakési zákulisní dohodě ČSSD s tvořící se vládní koalicí. A to se pak projevilo také při volbě místopředsedy sněmovny - Lubomíra Zaorálka. Stačí porovnat počet hlasů, které dostal, tedy 173, oproti 40, které jsem dostal já. I ostatní místopředsedkyně získaly více hlasů, než jich má koalice. Kdo pro ně hlasoval? Sociální demokracie nedodržela svůj závazek, že podpoří kandidáta KSČM, kdežto klub KSČM svůj příslib, že podpoří kandidáta ČSSD, splnil jak při volbě předsedy, tak i při volbě místopředsedy dolní komory parlamentu. To je ukázka toho, kdo umí držet slovo.

 

Není to trochu smutné, že dvě strany předpokládané opozice, strany od středu nalevo politického spektra, už v samém začátku nedodržují své sliby, přesněji řečeno, že jedna z nich nedodržuje to, co slíbí té druhé?

KSČM své sliby dodržuje. My vnímáme výsledek voleb, respektujeme ho a budeme pracovat podle toho, jak se ostatní budou chovat k nám. Ve sněmovně zazněly při ustavující schůzi výkřiky, které nepatří do politické kultury. Zatím to pominu, s tím se vypořádáme při věcném projednávání návrhů zákonů. Ale na druhé straně to, co se odehrálo při zákulisních jednáních, mě výrazně překvapilo. Domníval jsem se, že přece jen sociální demokracie je schopna mít svůj jasný názor. Jak se zdá, nemá ho, ale bude ho do budoucna potřebovat.

 

Pozdější hlasování o vedení sněmovny už asi předznamenalo jednání mandátového a imunitního výboru, které nedokázalo zvolit svého předsedu. Je to tak?

To je pravda. Sociální demokracie navrhla svého kandidáta Jeronýma Tejce, ačkoli původní dohoda zněla, že pokud nebude zvolen kandidát KSČM, pak ona předloží svého kandidáta. Ale předložila ho zároveň. Už v té chvíli hrála ČSSD podle mě na dvě strany.

 

Včera ve sněmovně padala slova o toleranci, slušnosti, novém politickém stylu, důstojné kontrolní funkci opozice, o potřebném dialogu… Přiznám se, že po včerejšku moc nevěřím, že se natolik poslanci změní.

Myslím si, že rozprava se vyvíjela výrazně odlišným způsobem a ukazovala spíš na obnovení starých sporů než na novou politickou kulturu.

 

Patříte mezi poslanecké matadory. Byl jste poslancem někdejšího československého Federálního shromáždění, dlouhá léta už jste poslancem sněmovny, dvě uplynulá období jste byl jejím místopředsedou. Zažil jste tedy už ledacos. Jak byste charakterizoval současnou atmosféru ve sněmovně?

Podle mě se trochu podobá situaci v roce 1993, kdy ti, kteří se cítili vítězi po rozbití Československa, se řídili pouze heslem – Vítěz bere vše. A to bez ohledu na důsledky svých kroků. Také to skončilo nejen volbami v roce 1996, kdy už neměli takovou sílu, ale pak mimořádnými volbami v roce 1998. Tehdy se vývoj v České republice zhroutil do »balíčků« a výměny politické garnitury. Ve Federálním shromáždění navíc ze zákona platil princip poměrného zastoupení!

 

Kdybych nyní chtěla parafrázovat slova někdejšího moderátora televizního publicistického pořadu Oty Černého, musela bych se zeptat: A co na to občan, pane poslanče?

Jsem přesvědčen o tom, že volič se vyjádří v senátních a také v komunálních volbách, které se konají už letos v říjnu. Lidé budou mít v živé paměti to, co se bude odehrávat zejména v září, při sestavování a posléze při schvalování státního rozpočtu na příští rok. S tím by měli ti, kteří jsou dnes »opilí« vítězstvím, počítat. Protože o žádné vítězství nejde. Jde spíše o kabinetní politiku. Budou se muset také ptát sami sebe, zda jim jejich politikaření čtyři roky vydrží.

Tvoří se koalice, která se sociální demokracií za zády bude schvalovat věci, které výrazně zatíží rodiny a též život obcí. Trochu to připomíná neslavný předvolební pokus Miroslava Kalouska a TOP 09 poslat lidem složenku za státní dluh. Ano, se vzkazem: My jsme nadělali dluhy a vy je zaplaťte! Občané budou platit bez toho, aby věděli, za co a proč platí to, co nezpůsobili.

Autor: Marie Kudrnovská
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama