JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2021 13:21:00

Tyhle hry, kdo tady politicky víc protlačí, mě opravdu nebaví

Tyhle hry, kdo tady politicky víc protlačí, mě opravdu nebaví

Projev na 81. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 28. ledna 2021 k navrženému programu

 Děkuji, vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové,

já nebudu rozebírat jednotlivé čtyři body, které jsou navrženy na tuto mimořádnou schůzi. Já se budu zabývat tím, co se vlastně odehrálo. Tím, že je svolána tato schůze, díky podpisům kolegů poslanců. Víte, já mám nevyřízenou odpověď na písemnou interpelaci a nejsem sám. Těch nevyřízených písemných interpelací je tam několik a mně touto schůzí už podruhé byla odebrána možnost, abych s ministrem a tedy nejen s ministrem obrany, ale i s předsedou vlády diskutoval o té odmítnuté interpelaci, protože jsou to vážné věci. A interpelace není nějaký legrační postup. Interpelace je ústavní institut parlamentní demokracie zakotvený v článku 53 Ústavy České republiky a její provedení podle § 11 zákona o jednacím řádu umožňuje poslancům, aby na schůzi Poslanecké sněmovny to projednali. Ale tady se množí jednání, která vlastně znemožňují normální ústavní postup.

Ani jeden z těchto čtyř bodů není nezařazen na tuto schůzi, na schůzi, která probíhá, na 79. Nevím, proč jsme na grémiu nemohli jednat o tom, jestli bude předřazen ten nebo onen bod. Ale tohle je odebrání mého ústavního práva. A nejen mého, ale i ostatních poslanců, kteří mohli své písemné interpelace projednat. A klidně jsme mohli v 11 hodin na řádné 79. schůzi projednávat některý z těch bodů, který je navržen na této mimořádné schůzi.

Já zásadním způsobem odmítám, aby se politické jednání mezi jednotlivými politickými kluby v Poslanecké sněmovně nahrazovalo tím, že se tady budeme silově přetlačovat buď menšinovým, nebo většinovým kvorem! Tohle není možné! To se tady neodehrávalo ani v těch nejsložitějších dobách, kdy v roce 2009 byla vyslovena nedůvěra vládě. A bylo to sto na sto a přesto jsme byli schopni se normálně domluvit! Ale tyhle hry, kdo tady politicky víc protlačí, kdo se jakým způsobem zasadí o to, aby se znemožnilo jinému uplatnit jeho ústavní právo, mě opravdu nebaví. Nezlobte se, návrh jsem a poslanecký klub KSČM s tím souhlasil, že my nebudeme schvalovat pořad této schůze, protože to není normální politický postup. Naopak, je to postup, který brání našemu ústavnímu právu, abychom řádně projednali např. právě písemné interpelace a odpoledne interpelace ústní.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama