JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2011 16:13:01

Vláda se vyslovila nedůvěru sama

Vláda se vyslovila nedůvěru sama

Pokud my usilujeme delší dobu o vyslovení nedůvěry vládě pana Petra Nečase, vzhledem k tomu, že politická diskuse se z PS přesunula přímo do vlády, myslím, že je důležité opakovat to, co již bylo konstatováno.

Vláda si vyslovila nedůvěru již sama. Korunu nedůvěryhodnosti si vyslovil i předseda vlády Petr Nečas. To, že není schopen rozhodovat a dohodnout se s prezidentem republiky na tom, jestli bude respektovat jeho návrhy na odvolání např. ministra Bárty, který sám rezignoval, mi připomíná spíše Kocourkov než parlamentní demokracii. Pokud by chtěl vrátit do vlády např. pana Drobila, považoval jsem to ne za folklór, ale za špatný vtip.

Jediné, co můžeme požadovat, je, aby prezident republiky svým způsobem nezneužíval tu část Ústavy, která říká, že nemá žádný pevný termín, kdy návrhy premiéra akceptuje nebo neakceptuje. Na rozdíl od členů vládní koalice bych žádal pana prezidenta, aby tyto jednotlivé kroky udělal bez zbytečného odkladu, aby rozhodl co nejdříve. Vzhledem k tomu, že se propadá důvěra nejen ve vládu, ale ve všechny ústavní instituce. Nerad bych, aby ten prudký pokles nedůvěry zasáhl i funkci prezidenta republiky, nemyslím tím jen Václava Klause.

KSČM v tuto chvíli preferuje jako nejčistší řešení vypsání nových parlamentních voleb, vzhledem k tomu, že politická scéna má tak velké trhliny, že ustavit vládní koalici na jakémkoli formátu poslanců, kteří jsou zvoleni v roce 2010, nám připadá nemožné. Ani směr k velké koalici by pravděpodobně obyvatelé ČR neakceptovali, a proto je potřeba, aby se poslanci obrátili na občany k tomu, aby hlasováním ve volbách vyslovili svůj názor. Nejde jen o důvěru vládě, ale o důvěru v ústavní instituce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama