JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2010 18:30:00

Zavrhněme už pseudorevoluční fráze

Zavrhněme už pseudorevoluční fráze

Bez spolupráce s dalšími subjekty nemá KSČM šanci čelit současné pravicové koalici.

Je po volbách, je rozhodnuto a hodnocení výsledku má tolik podob, kolik je hodnotitelů, ale část analýz, jak od odborníků teoretiků, tak politických praktiků, se shoduje na tom, že nás čekají nejednoduché chvíle.

Už dnes, i když zdaleka noví pravicoví koaliční partneři nejsou zcela dohodnuti a leccos může být ještě jinak, musíme však přemýšlet nejméně nad tím, co výsledek přinesl pro současnou chvíli, ale také nad tím, o jaký vzkaz pro politické a organizační rozhodování KSČM jde do budoucna.

Víme, že musíme vědět, jakým antisociálním a antidemokratickým opatřením rodící se koalice čelit, ale musíme se zamyslet i nad tím, jak postupovat jako politická strana v budoucnosti, především za čtyři, ale třeba už i za dva roky. Jinak se může stát, že nebudeme s to na vzniklou situaci moci úspěšně reagovat. Je jasné, že útok zprava se nebude týkat jen nás, ale všech skutečně demokratických složek společnosti, všech těch, kteří mají zájem na dodržování a rozvoji demokratických principů.

S nimi, ať jde o jednotlivce, společenské organizace nebo politické strany, musíme rozšířit navázané kontakty a začít jednat. Je naším úkolem při sestavování kandidátních listin do obecních voleb to vzít v úvahu a nabídnout místa pro komunální volby zvláště těm osobnostem, které prokázaly svou angažovanost a ochotu měnit českou politiku v politiku pro občana, byť kandidovaly třeba na kandidátkách malých stran a nezískaly šanci se dostat nejen do parlamentu, ale nemusí mít ani šanci dostat se do zastupitelstev. Při tom jde o velmi čestné a odborně zdatné osobnosti.

Musíme proto i sami odmítnout často jen pseudorevoluční fráze, které od nás odhánějí značnou část voličů a nemusejí být ani v souladu s naším programem. Po neúspěchu širší levice v květnových volbách a historických stran vůbec, i když jsme jako jediní si udrželi stejný počet poslanců, se začaly objevovat defétistické nebo pseudorevoluční výstupy některých jednotlivců a skupin. Ty spíše než k získání spolupracovníků či seskupení, která by byla ochotna s námi jít do politických střetů, by, pokud bychom přijali jejich argumentaci, nás zavedly do politické izolace a nakonec znamenaly i ústup z našich současných pozic, a to nejen v parlamentu, ale i zastupitelstvech od krajů počínaje, obcemi konče.

Bez úzké spolupráce s dalšími subjekty nemáme šanci čelit nejen současné pravicové koalici, ale ani pravici v sociální demokracii, která by se nejraději spojila s pravicí nominální, tedy ODS a TOP 09, a nikdy nenaplňovanými sliby se pokusila získat náš volební potenciál a zdánlivě se stát jedinou »levicovou stranou«. Tak také vnímám smysl vystoupení místopředsedy ČSSD pana Onderky v minulých dnech, jímž předběhl vlastní hodnocení samotné sociálnědemokratické strany.

Je čas si přestat hrát jen na svém písečku, důkladně promyslet náš další postup a začít jednat, jednat a zase jednat. Uvědomme si, že jen potenciál občanských iniciativ, ale i menších stran, jež se nedostaly do Poslanecké sněmovny a jež v mnohém mají stejné či podobné cíle jako my, má velikost kolem deseti procent.

Chápu, že pravice, která situaci pochopila, udělá všechno, aby jakékoli snahy o jednotu skutečné opozice zmařila. Počítáme s tím. Víme totiž, že její vláda, její programové cíle brzy lidem otevřou oči a bude před námi nová naděje. Proto úkol, který před námi stojí a o němž jsem se zmínil, nemůžeme pro umělé bariéry či naši liknavost nechat nesplněn.

Budoucnost by nám to nezapomněla.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama