Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2019 17:22:00

Záchranu frenštátských můstků beru to jako svou osobní výzvu

Záchranu frenštátských můstků beru to jako svou osobní výzvu

Skokanský areál ve Frenštátě pod Radhoštěm je v neutěšeném stavu. Areál, ve kterém se konají významné akce světového formátu, by si jistě zasloužil standardy na mnohem vyšší úrovni.

 Moravskoslezský kraj proto podporuje snahu TJ Frenštát pod Radhoštěm o celkovou rekonstrukci a modernizaci areálu.

  „Skoky na lyžích jsou sportem, ve kterém naši sportovci vynikají. Nejvíce medailí ze zimních olympiád má republika právě z této disciplíny. Bylo by obrovskou chybou nechat skokanskou tradici padnout. Moravskoslezský kraj vnímá frenštátské můstky jako historické sportovní dědictví, o které je nutné pečovat. Vždyť právě zde rozvíjel svůj talent olympijský vítěz Jiří Raška, po kterém nese areál jméno. Trénoval zde vítěz Světového poháru Jakub Janda, své zkušenosti zde předává skokanská legenda Jaroslav Sakala. Jsem přesvědčený, že zde můžeme vychovat další olympijské vítěze,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro sport Stanislav Folwarczny.

Moravskoslezský kraj spolufinancoval architektonicko-urbanistickou studii, která se věnuje úpravám Skokanského areálu Jiřího Rašky. „Studie řeší vše, jak se říká, od á do zet. Součástí revitalizace má být vybudování a posunutí nové skokanské věže a změna profilu doskoku velkého můstku tak, aby získal parametry nutné k pořádání světových závodů a exhibic. Sportovci i diváci získají odpovídající zázemí, řešeno bude i parkování, tribuny, sprchy, trenažéry pro benjamínky, lanovky, prostě vše, co k podobným areálům patří,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a dodal, že nová skokanská věž by měla také sloužit jako rozhledna a jako dlouho zamýšlené muzeum Jiřího Rašky.

Celková revitalizace areálu bude mimořádně nákladná, počítá řádově se stamiliony korun. Vznikající studie proto bude mimo jiné sloužit jako podklad pro získání podpory státu a zařazení projektu do Národního investičního plánu. „Záchranu frenštátských můstků beru to jako svou osobní výzvu a jejich rekonstrukci budu prosazovat ve Sněmovně, budu tlačit na vládu, Ministerstvo pro místní rozvoj i vládního zmocněnce pro sport. Skokanská infrastruktura je v České republice katastrofálně zanedbaná a právě Moravskoslezský kraj se může stát místem, kde bude vyrůstat nová skokanská generace a který se stane lídrem skoků. Rekonstrukce má také přeshraniční dosah, protože by do Frenštátu začali jezdit trénovat skokani z Polska, Rakušané nebo Slovinci. Nový areál by byl také přitažlivý pro lyžařskou federaci a pro pořádání závodů světového formátu,“ řekl poslanec a bývalý skokan na lyžích Jakub Janda a doplnil, že areál by mohl být využíván nejen pro sport, ale i pro jiné kulturní a společenské akce.

  „Tělovýchovné jednotě Frenštát pod Radhoštěm už Moravskoslezský kraj před necelým rokem pomohl s odkupem pozemků pod skokanskými můstky. Kraj poskytl stejně jako město Frenštát pod Radhoštěm dotaci jeden a čtvrt milionu korun. S městem se rovným dílem také dělíme o náklady na vypracování studie, které jsou ve výši 700 tisíc korun. Spolufinancování příprav celkové revitalizace areálu považuji za smysluplnou, moderní sportovní areál jistě zvýší prestiž našeho regionu,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Podle nejoptimističtějších odhadů by se mohlo klepat kladívkem na podzim roku 2020, samotné práce by pak začaly v následujícím roce. Ovšem to vše za předpokladu, že se podaří zajistit financování a neobjeví se žádné komplikace. Ambicí je dokončení revitalizace ještě před Světovým pohárem mužů v roce 2023, který má hostit právě Frenštát pod Radhoštěm.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama