ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2011 13:22:00

Česko na europranýři

Česko na europranýři

Evropský parlament nám kvůli náhubkovému zákonu nasadil psí hlavu.

EP minulý týden ve čtvrtek schválil rezoluci o mediálním zákonu v Maďarsku, která obsahuje i jmenovitou kritiku České republiky. V usnesení EP mimo jiné stojí, že „pluralita a svoboda sdělovacích prostředků jsou i nadále v EU a jejich členských státech, zejména v Itálii, Bulharsku, Rumunsku, České republice a Estonsku předmětem vážného znepokojení“.

„Podle mých informací kritickou poznámku na adresu dalších států včetně ČR do usnesení pokoutně vpašovala evropská levice, které je asi  neutuchající šikana Maďarska málo, a tak svůj bdělý dohled rozšířila i na mediální zákonodárství dalších států EU“, uvádí k tomu europoslanec Jan Březina, podle kterého bylo variant návrhu rezoluce původně několik a hlasování o nich nepřehledné, takže nebylo zpočátku patrné,  v jaké podobě byla rezoluce nakonec schválena.

„Ocitli jsme se vskutku ve vybrané společnosti – Itálii samovolně ovládá mediální magnát Berlusconi a Bulharsko a Rumunsko jsou prakticky ve všech směrech nejzaostalejšími státy EU“, hodnotí zmínění ČR v souvislosti s těmito státy Březina, podle kterého je jmenovitá kritika členského státu v oficiálním dokumentu EP výjimečným jevem. „Uřízli jsme si tím pořádnou ostudu. Vrhá to na nás špatné světlo a každopádně to poškozuje naši pověst v EU“, doplňuje Březina.

Nad českým náhubkovým zákonem se stahují mračna, povalí se z Bruselu

EP se však nespokojil s kritikou států s nevyhovujícím mediálním zákonodárstvím. V usnesení dále vyzval Evropskou komise (EK), aby do konce tohoto roku předložila legislativní návrh upravující svobodu, pluralitu a nezávislé řízení sdělovacích prostředků v EU. "Vyjadřuji silnou pochybnost, že má EU k těmto legislativním záměrům dostatečné pravomoci, ale zdá se, že v tomto případě to není podstatné a jedná se spíše o politické zadání. A podle lisabonské smlouvy musí Komise toto zadání splnit, jinak riskuje žalobu pro nečinnost, kterou také  europarlament v usnesení jedním dechem hrozí“, uvádí k tomu Březina.

Český parlament se tak ocitá pod zcela novým tlakem.  „Dosud nás za náhubkový zákon kritizovali jednotlivci, Rada Evropy, OBSE, případně Evropská asociace vydavatelů novin. To však byl spíše platonický tlak ve srovnání s hrozbou přijetí evropské legislativy nastavující závazné standardy svobodného poskytování informací, plurality a nezávislého řízení sdělovacích prostředků“, srovnává dosavadní kritiku na adresu našeho zákona Březina.
„Současnou novelu náhubkového zákona, která prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně, považuji v tomto směru spíše za kosmetickou změnu. Máme-li se vyhnout konfliktu s orgány EU, bude třeba provést hlubší řez. Míč je nyní na straně vládní koalice a ministra spravedlnosti Pospíšila. Je nejvyšší čas přestat kličkovat a postavit se k náhubkovému zákonu čelem. Jestli nedojde k obnovení možnosti informovat o policejních odposleších, obětech trestných činů a vyšetřovaných a ke snížení drakonických trestů za porušení předpisů o novinářské práci, půjdeme vstříc další blamáži a popotahování ze strany EU“, varuje závěrem Březina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama