ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2010 12:19:00

EU musí v otázce víz vůči Kanadě přitvrdit

EU musí v otázce víz vůči Kanadě přitvrdit

Dosavadní politika nenese ovoce, začíná se točit v kruhu.

Dnešní zasedání Rady ministrů vnitra má na programu i otázku kanadských víz pro občany ČR. Europoslanec Jan Březina, který v úterý na půdě Evropského parlamentu vyjádřil ostrou nespokojenost s dosavadním přístupem EU k této věci, naléhavě vybízí všechny strany sporu k většímu odhodlání při hledání řešení.

„Musí skončit doba, kdy se kolem kanadských víz opatrně našlapuje, jako by Kanada byla ve sporu obrem a EU trpaslíkem. Přitom i EU má v rukou nástroje, kterými může Kanadu účinně přitlačit ke zdi, jako je zavedení vízové povinnosti pro kanadské úředníky a diplomaty, v krajním případě pro všechny kanadské občany. Nesmí se ale tyto nástroje bát použít", uvádí k tomu Březina, který zejména kritizuje dosavadní postup Evropské komise. „Evropská komise se ve zprávě ze října 2009 zavázala, že při nedostatečném pokroku na straně Kanady navrhne zavedení vízové povinnosti pro kanadské úředníky a diplomaty, ke splnění tohoto závazku se však nemá. Vzhledem k tomu, že je to ona, kdo je jako jediná oprávněna takový návrh předložit, má její taktika chytré horákyně za následek zablokování možnosti účinného postupu ze strany EU", nešetří kritikou na adresu Evropské komise Březina, podle kterého je manévrovací prostor Rady ministrů dán tím, co jí Evropská komise navrhne. „S mírnou nadsázkou lze říct, že členské státy jsou ve věci kanadských víz rukojmím Komise. A ta bohužel už řadu měsíců přešlapuje na místě. Dokonce mám pocit, že se spíše snaží stylizovat do role arbitra česko-kanadského sporu, místo aby v takovém sporu plnila roli obhájce a zástupce členského státu. V logice zakládacích smluv by přitom vízový spor Česka s Kanadou měl být sporem celé EU", pozastavuje se nad zdrženlivým a váhavým postupem Evropské komise Březina.

V případě, že Evropská komise dnes na jednání Rady nepřijde s návrhem na odvetná opatření proti Kanadě, dává Březina ke zvážení možnost podání žaloby na její nečinnost k Evropskému soudnímu dvoru. „Česká vláda by podání žaloby na nečinnost plně obhájila v situaci, kdy Evropská komise dlouhodobě hraje roli mrtvého brouka a spíše jen monitoruje vývoj událostí, než aby do něj aktivně zasahovala", uvádí k tomu Březina.

Březina je přesvědčen, že nestačí Kanadu jen povšechně vyzývat ke zrušení vízové povinnosti, ale je třeba požadovat jasný a přesný časový rámec tohoto zrušení. „Protože považuji dosavadní kroky orgánů EU za nedostatečné,  rozhodl jsem se napsat předsedovi Evropské komise Barrosovi a kanadskému premiérovi Harperovi. V dopisech oba představitele vyzývám ke stanovení jasného časového rámce zrušení vízové povinnosti pro občany ČR na summitu EU-Kanada, na kterém budou oba přítomni. Kanadskému premiérovi připomínám, že za českého předsednictví EU a díky jeho diplomatické aktivitě bylo zahájeno jednání o obchodní dohodě EU a Kanady. Tato dohoda má zejména pro Kanadu značný hospodářský význam a právě ona o její sjednání dlouhodobě usiluje", vybírá z obsahu dopisů Březina, který postupně shromažďuje spolupodpisy od dalších českých europoslanců.

„Jsem rád, že dopisy spolupodepsali nebo spolupodpis přislíbili čeští europoslanci napříč politickým spektrem. Pokud vím, jedná se o první společnou politickou akci českých europoslanců v tomto volebním období. Jsem přesvědčen, že ve věcech strategického významu pro ČR bychom měli být schopni spojit své síly bez ohledu na stranickou příslušnost", uzavírá Březina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama