ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 13:18:39

Europoslanci odmítli dohodu s USA o předávání citlivých bankovních dat

Europoslanci odmítli dohodu s USA o předávání citlivých bankovních dat

Dohoda o předávání evropských bankovních údajů Spojeným státům v pátek ztroskotala na odmítnutí Evropského parlamentu. USA tvrdí, že tyto údaje potřebují v boji s terorismem.

„Vychutnejme si tento historický okamžik,“ řekl po zamítavém hlasování místopředseda parlamentu Libor Rouček (ČSSD), který jednání řídil.

O anulování smlouvy rozhodla jasná většina 378 europoslanců. Proti tomuto kroku se jich postavilo jen 196 a dalších 31 se hlasování zdrželo. Zrušení dohody podpořili nejen sociální demokraté, liberálové, zelení a komunisté, nýbrž také část nejvlivnější parlamentní frakce, evropských lidovců.

Proti byli zejména němečtí a rakouští lidovci. Český lidovec Jan Březina (KDU-ČSL) byl mezi zastánci dohody: „Neřeší sice otázku veřejné kontroly a dohledu nad nakládáním s poskytnutými bankovními údaji a chybí v ní úprava soudní ochrany bankovních údajů, ale jako celek představuje účinný nástroj pro boj s terorismem.“

Poslance rozzlobilo, že dohoda byla uzavřena jen den předtím, než vstoupila v platnost Lisabonská smlouva, která jim dává silnější slovo v zahraniční politice. Podráždil je i fakt, že text dostali k hlasování 26. ledna, pouhých pět dní předtím, než smlouva vstoupila v platnost.

Kvůli udržení dohody volala do Bruselu i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Evropská komise včera oznámila, že se bude snažit vyjednat novou dohodu.

  • Měla platit devět měsíců
  • Dohoda, platná na devět měsíců, dávala Američanům právo přebírat a hromadit záznamy o bankovních převodech evropských občanů.
  • Ty registruje mezinárodní bankovní síť SWIFT.
  • Do podzimu má být dojednána dlouhodobá smlouva o předávání evropských dat do USA.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama