ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2010 13:40:00

Kanadě se zatím daří kličkovat

Kanadě se zatím daří kličkovat

Čeští europoslanci vytáhli do boje za zrušení kanadských víz.

"Zítřejší summit EU-Kanada je jedinečnou příležitostí k průlomu v otázce zrušení kanadských víz pro občany ČR", je přesvědčen europoslanec Jan Březina, který podnikl konkrétní kroky s cílem vyvinout na Kanadu politický tlak. "Po zařazení otázky kanadských víz na program summitu jsem se rozhodl oslovit kanadského premiéra Harpera dopisem pojatým jako společná iniciativa českých europoslanců. Dopis jsem nabídl ke spolupodpisu všem českým europoslancům a jsem rád, že získal podporu napříč politickým spektrem, když jej spolupodepsali europoslanci za ODS, ČSSD i KSČM. Myslím, že je to v tomto volebním období poprvé, kdy čeští europoslanci spojili své síly bez ohledu na svou stranickou příslušnost", těší Březinu.

"Svůj podpis připojil i předseda frakce Evropské lidové strany v EP Joseph Daul, čímž prokázal, že tato nejsilnější parlamentní frakce je s českými občany na jedné lodi," objasňuje Březina, podle kterého bylo třeba dát kanadské straně najevo, že kauza víz má silný evropský rozměr. "Ten je patrný i v tom, že předseda EP Jerzy Buzek na mou žádost přislíbil vznést otázku kanadských víz při svém jednání s kanadským premiérem Harperem v průběhu tohoto týdne", uvádí Březina další hmatatelný příklad diplomatické aktivity na půdě EP ve prospěch zrušení kanadských víz.

"Jádrem dopisu, jehož přijetí mi dnes kanadská strana potvrdila, je výzva, aby ze summitu vzešel jasný politický signál o zrušení kanadských víz v přesně stanoveném časovém horizontu", uvádí Březina, podle kterého dosavadní jednání nepřinášejí dostatečné pokroky. "Kanada se snaží kličkovat a zatím se jí to daří, protože jsme málo důrazní. Dokud nebude stanoven časový harmonogram zrušení kanadských víz, budeme se nacházet v rovině vágních příslibů, které nic neřeší", netají se nespokojeností s dosavadním průběhem jednání Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama