ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 17:41:29

Mezinárodní dohoda proti padělání

Mezinárodní dohoda proti padělání

Evropský parlament požaduje odtajnění jednání a brání práva uživatelů internetu.

 
Evropský parlament dnes vyzve členské státy a Evropskou komisi, aby mu zpřístupnily jednací dokumenty k mezinárodní dohodě proti padělání (tzv. dohoda ACTA). „Dosavadní jednání probíhají v tajnosti, což nahrává  zájmovým skupinám snažícím se nepřiměřeně ovlivnit výslednou podobu textu dohody“, uvádí k tomu europoslanec Jan Březina, který má v této souvislosti na mysli zejména mocný internetový a zábavní průmysl.


Jednání o dohodě ACTA probíhají od roku 2007 na půdě Světové obchodní organizace. Březina se spolu s většinou Evropského parlamentu obává, že kromě boje s distributory falešných léků nebo padělaného značkového zboží si dohoda vezme na mušku i internetové uživatele. Reálně tak hrozí, že poskytovatelům připojení bude uložena povinnost filtrovat internet a zajistit, aby uživatelé neměli přístup k nelegálnímu obsahu (viz nedávný rozsudek italského soudu proti firmě Google), a že poskytovatelům připojení bude umožněno odstřihnout stahovače od internetu i bez rozhodnutí soudu. V případě realizace černého scénáře by celníci na hranicích mohli prohledat, zabavit a zničit osobní přehrávače a počítače, pokud v nich najdou nelegální obsah.
„Jsem toho názoru, že  digitální díla šířená elektronicky by neměla být do textu smlouvy zahrnuta, a pokud ano, měly by být případné postihy za kopírování digitálního obsahu ponechány na úvaze jednotlivých států. Ochrana soukromí a ochrana osobních údajů musí zůstat pilířem evropské právní ochrany a neotřesitelnou jistotou pro evropské občany“, uvádí k tomu Březina.
„Padělání a kopírování zkrátka nelze házet do jednoho pytle. Postihování kopírování pro vlastní potřebu by bylo v příkrém rozporu s právy na osobní svobodu a na informace, k nimž se EU tradičně hlásí“, uzavírá Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama