ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2014 12:31:35

Nákup ojetého automobilu v zahraničí bude snazší

Nákup ojetého automobilu v zahraničí bude snazší

Evropský parlament dnes hlasuje o nařízení zjednodušujícím převod motorových vozidel registrovaných v jiném členském státě.

„Překážky spojené s převodem kupovaného ojetého automobilu do jiné členské země považuji za jedno z největších přetrvávajících narušení jednotného trhu“, uvádí k tomu europoslanec Březina, který dodává: „Registraci motorových vozidel pořízených v jiném členském státě ztěžují obtížné formality jako je povinnost podrobit tato vozidla doplňkovým technickým zkouškám, v rámci nichž má být posouzen jejich stav před registrací nebo provedena jejich identifikace“.

Zjednodušení těchto formalit bude podle Březiny znamenat zajištění volného pohybu motorových vozidel a snížení administrativní zátěže pro občany, podniky a orgány příslušné pro registraci vozidel. „Pořízení motorového vozidla registrovaného v jiném členském státě bude nově spojeno s možností uznání dokladů vydaných a technických prohlídek provedených v jiném členském státě. Ti, kdo kupují či prodávají ojetý vůz v zahraničí, tedy už nebudou povinni předkládat doklady o nové technické prohlídce, neboť technické prohlídky budou mezi členskými státy vzájemně uznávány“, vyzdvihuje přínosy nové legislativy Březina.

„K odstranění zdlouhavých administrativních formalit i nebezpečí vandalismu by napomohlo zavedení možnosti používat registrační značky jednotného vzhledu. Tato možnost by byla obzvláště přínosná pro občany, kteří se často stěhují z jednoho členského státu do jiného z osobních či pracovních důvodů, dále pro autopůjčovny, leasingové a dopravní společnosti a autobazary. Za první vlaštovku v tomto směru považuji možnost vybrat si barevný vzhled registrační značky vozidla pořízeného v jiném členském státě tak, že bude buď v barvách stanovených vnitrostátními právními předpisy, nebo v barvách EU“, uzavírá Březina. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama