ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2010 17:17:00

Němci a Rakušané na lopatkách

Němci a Rakušané na lopatkách

Olomoucké tvarůžky potřebovaly v Bruselu šest let, aby "dozrály".

Vleklý spor o tvarůžky se po šesti letech konečně dočkal svého rozuzlení. Bruselský výbor pro zeměpisná označení se dnes kvalifikovanou většinou hlasů vyslovil ve prospěch zeměpisné ochrany Olomouckých tvarůžků v EU. Výsledek hlasování je závazný pro Evropskou komisi, jejíž rozhodnutí o udělení zeměpisné ochrany bude jen formalitou. Olomoucké tvarůžky tak rozšíří řady českých zeměpisně chráněných specialit v EU.

"Jedná se o historický okamžik triumfu českého Davida nad německo-rakouským Goliášem", připomíná europoslanec Jan Březina nutnost vypořádat se s námitkami ze strany Německa a Rakouska.

"Žádost o přiznání zeměpisného označení Olomoucké tvarůžky byla naštěstí posouzena věcně a nezaujatě. Tváří v tvář evropské legislativě a jejím jasným kritériím pro přiznání zeměpisné ochrany se německé a rakouské námitky založené na vyvolání pocitu viny za odsun sudetských Němců sesypaly jako domeček z karet", komentuje dnešní průlomové rozhodnutí Březina, který se v Bruselu za Olomoucké tvarůžky všemi dostupnými prostředky zasazuje a vzal si žádost od okamžiku jejího podání takříkajíc politicky pod svá křídla.

"Dnešek se rovněž zapíše zlatým písmem do dějin naší unijní diplomacie. Vytrvalost a obratnost našich vyjednavačů má výrazný podíl na tom, že šestileté úsilí o získání zeměpisné ochrany pro Olomoucké tvarůžky je příběhem se šťastným koncem", vyzdvihuje Březina podíl českých diplomatů na úspěšném výsledku.

 Březina připomíná, že cesta chuťového i pachového klenotu k zeměpisné ochraně byla trnitá, vždyť žádost o jejich zeměpisnou ochranu je stará jako naše členství v EU. Když navíc v roce 2008 Rakousko a Německo vznesly námitky, bylo jasné, že náš čeká tuhý boj, zvláště když Evropská komise zvolila strategii mrtvého brouka, protože nechtěla zasahovat do citlivého sporu o výklad poválečných dějinných událostí. Nakonec se však po dlouhém období úporné zákopové války podařilo odpor Rakušanů a Němců zlomit.

"Součástí přijatého řešení je dohoda o pětiletém přechodném období pro používání  názvu Olmützer Quargel na území Rakouska a Německa. Význam přechodného období spatřuji v tom, že Němcům a Rakušanům umožní psychicky se vyrovnat s výlučností vazby tvarůžků na olomoucký region a zároveň opustit mylnou představu, že výrobu tvarůžků mimo české území lze odůvodnit poválečným odsunem sudetských Němců. Důležité je, že Němci a Rakušané nebudou moci své napodobeniny vyvážet na český, ale ani evropský trh, a tak nekale konkurovat pravým Olomouckým tvarůžkům", vyjadřuje spokojenost s dosaženým výsledkem Březina.

Březina podotýká, že úspěch Olomouckých tvarůžků přichází půl roku po přiznání zeměpisné ochrany Jihočeské Nivě. "Na poli sýrů se nám v poslední době nad očekávání daří. Po triumfálním evropském tažení nivy a tvarůžků zbývá ještě obhájit zájmy českého eidamu proti sebevědomému Holandsku, aby byla mozaika  našich sýrařských úspěchů kompletní", připomíná  Březina závěrem české námitky proti registraci Holandského eidamu a goudy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama