ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2010 18:29:55

Řádění levice by měl zkrotit rozpočtový bič

Řádění levice by měl zkrotit rozpočtový bič

Vyjádření k dněšnímu návrhu EK o koordinaci rozpočtových politik v EU.

Může se stát, že evropský rozpočtový bič bude to jediné, co populistickými sliby založené výdajové řádění levice zkrotí.

Europoslanec Jan Březina se vyjadřuje k dnešnímu návrhu Evropské komise o koordinaci hospodářských a rozpočtových politik v EU:

1. Národní suverenita při přijímání státního rozpočtu není ohrožena. V dokumentu Evropské komise se výslovně uvádí, že navrženými koordinačními opatřeními v rozpočtové oblasti nejsou dotčeny pravomoci národních parlamentů. To je klíčová věta, která obavy ze zásahu do národní suverenity spolehlivě vyvrací. Ve hře je pouhé posuzování, nikoliv schvalování státního rozpočtu v Bruselu. Toto posuzování navíc bude v rukou Evropské rady, orgánu složeného z nejvyšších představitelů výkonné moci členských států, a tím pádem pod plnou kontrolou národních parlamentů. Nehrozí tedy nebezpečí rozpočtového diktátu ze strany nevolených euroúředníků Evropské komise.

2. Užší koordinaci rozpočtových politik EU považuji za důležitý krok vpřed, který může přispět k posílení rozpočtové odpovědnosti členských států. Zavrhování tohoto opatření je podle mého názorů zkratkovité a ideologicky motivované. Pohled na státní rozpočet zvenčí může být obohacující svou nezatížeností a odstupem od vnitropolitických a vnitrostranických vazeb a tlaků, v důsledku nichž vlády snadno sklouzávají k rozpočtové nekázni a jimiž tuto nekázeň následně často omlouvají.

3. Jsem přesvědčen, že zejména v případě volebního vítězství a následné vlády levice v ČR by navržený koordinační mechanismus plnil úlohu možná jediné funkční pojistky proti jejím rozhazovačským choutkám. Může se stát, že evropský rozpočtový bič bude to jediné, co populistickými sliby založené výdajové řádění levice zkrotí. Už z tohoto důvodu podle mého názoru představuje pro Českou republiku mnohem více příležitost, než hrozbu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama