ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2010 11:00:47

Špekáčky v Bruselu zachutnaly

Špekáčky v Bruselu zachutnaly

Tisková zpráva poslance Evropského parlamentu Jana Březiny (KDU-ČSL)

Po dlouhých měsících příprav společné česko-slovenské žádosti o ochranu špekáčků jako zaručené tradiční speciality EU se konečně podařilo dosáhnout hmatatelného úspěchu v podobě zveřejnění žádosti v Úředním věstníku EU. "Zveřejnění žádosti v Úředním věstníku EU je průlomovým krokem na dosavadní svízelné cestě špekáčků k získání ochrany lemované peripetiemi česko-slovenského sporu. Začala tak běžet půlroční lhůta, v níž budou moci ostatní členské státy podat námitku", uvádí europoslanec Jan Březina, který se ochranou českých výrobků zabývá a angažuje se i v kauze špekáčků a ostatních tradičních uzenin. "Zveřejnění žádosti je potvrzením její přípustnosti a oprávněnosti. V případě, že nebude podána námitka, získají špekáčky punc chráněné tradiční speciality v rámci EU", upřesňuje Březina.

Březina v této souvislosti podotýká, že chybělo málo a špekáčky spadly do klína výlučně Slovákům. "Bylo důležité, že poté, co Slováci v roce 2007 v tichosti podali vlastní žádost, se nám podařilo vyvinout dostatečný tlak na to, aby žádost stáhli a začali jednat o společném postupu. Od začátku sporu jsem tvrdil, že špekáčky, jejichž výrobní tradice v českých zemích sahá více než sto let do historie, je třeba brát jako společné dědictví z dob jednotného Československa, na kterém by měly mít podíl oba nástupnické státy", vrací se k průběhu a pozadí česko-slovenského sporu europoslanec Březina.

Úspěch společné žádosti by znamenal, že pouze čeští a slovenští výrobci špekáčků by mohly své výrobky označovat evropským logem zaručené tradiční speciality. "To se nemusí líbit výrobcům z okolních států, kteří různé obdoby špekáčků vyrábějí také. Naši pozici však považuji za natolik silnou, že ani případné podání námitky by proces získání ochrany nemělo ohrozit", je o kvalitě česko-slovenské žádosti přesvědčen Březina.

Březina v této souvislosti připomíná, že souběžně se snahou o získání ochrany pro špekáčky pokračuje i česko-polský spor o kabanos, který je ovšem v pokročilejší fázi. "Poté, co jsme v lednu proti polské žádosti podali námitku, mají nyní obě strany za úkol pokusit se nalézt shodu. Nestane-li se tak, rozhodne s definitivní platností Evropská komise", uvádí k tomu Březina, kterého podle jeho slov "těší, že v oblasti ochrany uzenin nyní zaznamenáváme úspěchy na všech frontách".
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama