ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2010 9:41:00

Summit EU-Kanada je promarněná příležitost

Summit EU-Kanada je promarněná příležitost

Europoslanec vyzval kanadského premiéra ke zrušení víz pro Čechy.

"Dnešní summit EU-Kanada považuji za promarněnou příležitost dosáhnout průlomu v otázce zrušení kanadských víz pro občany ČR," konstatuje europoslanec Jan Březina, který spolu s dalšími českými europoslanci dopisem vyzval kanadského premiéra Harpera ke zrušení vízové povinnosti pro občany ČR v přesně stanoveném časovém horizontu.

"Na druhou stranu se naděje vkládané do summitu alespoň částečně naplnily, když se Kanada poprvé oficiální přihlásila k tomu, že zrušení vízové povinnosti pro občany ČR je i jejím cílem", poukazuje Březina na to, že dosud se Kanada tvářila, že se jedná čistě o problém EU.

Kanada a EU se rovněž zavázaly, že problém víz vyřeší v nejkratší možné době. "V diplomatickém jazyce se sice jedná o poměrně silnou formulaci, ale bohužel obtížně vynutitelnou. V této souvislosti mě zklamalo, že při upřesňování časového rámce zrušení víz se kanadský premiér Harper omezil na alibistické omílání mantry o nutnosti předchozí reformy kanadského azylového systému. Čekat na její schválení kanadským parlamentem je přitom z pohledu českých občanů cestujících do Kanady jako čekat na pověstného Godota", uvádí k tomu Březina, který vidí dvě možnosti, jak Kanadu přitlačit ke změně postoje.

"První možností je vyvolat silný politický tlak ze stany EU. Dobrou zprávou je, že podle posledního vývoje získal náš požadavek na urychlené a bezpodmínečné zrušení víz podporu Francie a Německa, tedy klíčových politických hráčů EU", uvádí k tomu Březina.

"Druhou možností, k níž se po dosavadních zkušenostech s lavírováním orgánů EU přikláním, je torpédování sjednávané obchodní dohody EU a Kanady v duchu hesla "jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá", vyjadřuje svůj názor Březina s tím, že ke smetení dohody pod stůl stačí veto českého, popřípadě Evropského parlamentu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama