ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2010 10:10:25

Úsporné žárovky spotřebu energie nesníží

Úsporné žárovky spotřebu energie nesníží

Zákaz klasických žárovek ve světle nové americké studie.

EU si vytyčila cíl snížit do roku 2020 celkovou spotřebu energie o 20 %. Jedním z nástrojů má být nahrazení klasických žárovek těmi úspornými. Ze studie amerických výzkumníků zveřejněné v britském časopise The Economist nicméně vyplývá, že úsporné žárovky spotřebu energie v delším období nesníží, ale mohou ji naopak zvýšit.

Závěry studie jsou tak potvrzením tzv. Jevonsova paradoxu, podle něhož inovace, které přinesou úspory energie, vedou nakonec k nárůstu její spotřeby.

Je EK uvedená studie známa, jaký postoj k ní zaujímá a jaké závěry z ní vyvozuje pro dosavadní strategii snižování spotřeby energie v EU cestou zákazu klasických žárovek?
Připouští EK možnost, že zákaz klasických žárovek a jejich nahrazování úspornými nepovede ke snížení spotřeby energie v EU?

Jsou již k dispozici průběžná či dílčí data ukazující, zda zákaz klasických žárovek vede ke snížení spotřeby energie v EU? Pokud ano, co z těchto dat vyplývá?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama