ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2012 12:00:00

Volání a zasílání zpráv ze zahraničí klesne postupně až o polovinu

Volání a zasílání zpráv ze zahraničí klesne postupně až o polovinu

Evropský parlament dnes čeká hlasování o nové regulaci roamingu, tedy volání využívajícího zahraniční síť.

Podstatou návrhu EK je prodloužení současné regulace cen za volání a SMS zprávy v mezinárodním roamingu, další snižování velkoobchodních i maloobchodních cenových stropů a rozšíření regulace na maloobchodní datové služby.

Novým prvkem je oddělení poskytovatele „domácích“ služeb a služeb využívaných v roamingu. Každý účastník by tak mohl mít jednoho operátora pro vnitrostátní hovory a jiného operátora pro hovory ze zahraničí, tedy roaming.

Přijetí nové regulace roamingu je dobrou zprávou pro občany, se ktreými operátoři hrají nečistou cenovou hru. Volání a posílání SMS zpráv z dovolené zlevní o polovinu, když cena za volání z ciziny do ČR postupně klesne ze současných 10Kč/min až na 5Kč/min v roce 2014 a za SMS zprávu posílanou z ciziny do ČR uživatel místo současných 3Kč zaplatí v roce 2014 pouze 1,5Kč.

Prodloužení dosavadní regulace spolu s dalším snížením cenových stropů považuji za nezbytné, neboť ceny nabízené  operátory se zatím v průměru pohybují na úrovni nařízených cenových stropů, takže nelze mluvit o fungující hospodářské soutěži v oblasti roamingu.

Výhodu pro občany by mělo představovat otevření dveří pro nové alternativní roamingové operátory, takže každý by si při cestě do zahraničí mohl vybrat z více operátorů a jejich nabídek. Ukázalo se, že stávající regulace založená pouze na cenových stropech nevede k vytvoření dostatečné konkurence mezi operátory. Neobávám se, že snížení cenových stropů bude odrazovat alternativní roamingové operátory od vstupu na trh. V každém příapdě jsem přesvědčen, že ochranu spotřebitelů je třeba nadřadit ochraně nemravných zisků operátorů. Nelze tolerovat stav, kdy operátoři ze spotřebitelů činí rukojmí svých nemravně vysokých cen za zahraniční hovory a zprávy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama