Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2010 20:23:00

60. výročí diplomatických vztahů s Mongolskem

60. výročí diplomatických vztahů s Mongolskem

Jan Fischer pokračuje ve své pracovní cestě. Z Arménie zamířil do Mongolska.

Jan Fischer pokračuje ve své pracovní cestě. Z Arménie zamířil na dvoudenní jednání do Mongolska. Premiéra nadále provází početná podnikatelská delegace. Předseda vlády Mongolska Sukhbaatar Batbold ve své zemi prosazuje řadu reforem v politické i hospodářské oblasti s cílem přiblížit fungování státu evropským normám. Česká i mongolská strana během jednání kladly na ekonomickou spolupráci obou zemí. Největší potenciál pro české podnikatele představují důlní průmysl, geologické průzkumy, energetika nebo vodohospodářství.

Mongolsko také patří mezi osm prioritních zemí v rámci zahraniční rozvojové spolupráce. Premiér Jan Fischer osobně navštívil největší projekt rozvojové spolupráce, jímž je modernizace uhelné elektrárny v Ulanbátaru.

Dalším tématem jednání v Mongolsku byla situace okolo hospodářské krize a jejího dopadu na zahraniční dělníky pracující v České republice. Právě mongolští dělníci u nás vykonávají nízko kvalifikovanou práci, která byla krizí citelně zasažena. Česká republika po propuknutí krize zavedla systém dobrovolných návratů, který umožnil těm zahraničním dělníkům, kteří přišli o práci, repatriaci. Toto opatření vede k odlehčení zátěže na český sociální systém, prevenci kriminality a pomoci příjemcům v návratu do vlasti. Přes 60% cizinců, kteří možnost repatriace využili, byli právě Mongolové.

Návštěva premiéra Fischera v Mongolsku se těší velké pozornosti tamních a jiných asijských médií. Jan Fischer poskytl dvacetiminutové interview hlavní televizní stanici, která zároveň přenášela podpis bilaterálních dohod o spolupráci v oblasti školství a kultury. Mezi zajímavosti návštěvy patří i večeře, kterou pořádal předseda vlády Mongolska a na které se podávali místní speciality, jako je například nadívaný ovčí žaludek. Premiér Jan Fischer také jako dar od pastevecké rodiny obdržel ovci, která však vzhledem k nemožnosti transportu zůstane v mongolské stepi.

Mongolsko letos postihla velmi dlouhá a chladná zima, která měla neblahé následky pro místní pastevce a rolníky. Mongolové pro takovouto katastrofu mají specifické slovo Dzud. Mongolští představitelé poeticky uvedli, že s českou delegací přišlo do země i jaro.

Premiér Jan Fischer se do české republiky vrací v noci na pátek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama