Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2010 20:06:00

ČR se na summitu postavila proti bankovní dani

ČR se na summitu postavila proti bankovní dani

Zástupci členských států EU dále projednali posuzování národních rozpočtů.

Členské země Unie by nově měli do Bruselu předkládat dokument ohledně předběžné představy o svých hlavních rozpočtových parametrech. Český premiér Jan Fischer, který na evropském summitu zastupoval Českou republiku, ale uvedl, že se nejedná o kontrolu rozpočtů Evropskou komisí ještě před jejich schválením v jednotlivých národních parlamentech.

"V žádném případě nedochází k tomu, že jde o kontrolu rozpočtů, nebo dokonce o přednastavení parametrů rozhodování v národním prostředí, ať už v exekutivě nebo v parlamentech členských zemí," řekl po včerejším summitu premiér Jan Fischer. Tato nová procedura se nazývá evropský semestr. Doposud byl termín odevzdání konvergenčních programů a programů stability, jejichž obsahem je nástin vývoje státního hospodářství do příštích let, nastaven na podzim, nyní se budou odevzdávat počátkem kalendářního roku.

Dalším bodem včerejšího jednání hlav sedmadvacítky bylo zavedení nové bankovní daně. Česká republika společně s Itálií se postavila proti a vymohla si jako jediná výjimku. Ostatní státy by tuto novou daň, na základě které budou vybrané peníze použity na případnou záchranu finančních ústavů, zavést měly.

"Česká republika si vyhradila to, že za daných okolností nemá důvod takovýto instrument zavést," uvedl Jan Fischer. Podle něj ještě není ohledně bankovní daně vše dostatečně propracováno. Výhrady měly i některé další členské země, ale nakonec se zavedením souhlasily.

Účastníci včerejšího summitu se také dohodli na přísnějších sankcích vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Sankce se týkají například zákazu vývozu technologií používaných při těžbě ropy a plynu či omezení přísunu financí do íránských bank. Na zpřísnění sankcí vůči Íránu se již dříve dohodli ministři zahraničních věcí zemí EU. Tato opatření se včera rovněž setkala s kritikou Ruska. Podle summitu je zavedení sankcí nevyhnutelné. "Evropská rada hluboce lituje, že Írán nevyužil mnoha příležitostí, které mu byly nabídnuty, aby odstranil obavy mezinárodního společenství o povaze íránského jaderného programu," uvedli účastníci evropského summitu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama