Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2010 20:32:00

Dlouho jsem váhal, zda-li vystoupit

Dlouho jsem váhal, zda-li vystoupit

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 9.3.2010

Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dlouho jsem si tahal ruku zpátky, abych ji nezvedl a přihlásil se do rozpravy. Dělám to nerad, činí mi to opravdu potíže a myslel jsem, že to nebude potřeba. Vláda neudělala nic, já se k tomu nechci vracet. Vláda se rozhodla, rozhodla se ve sboru, rozhodla se prostě podat sem návrh v režimu legislativní nouze prostě proto, aby se Sněmovna touto problematikou v reálném čase začala zabývat, což teď činí. Tím nikterak neovlivňuje výsledek, ten je ve vašich rukou a vy o tom výsledku konec konců rozhodnete, což se v tom režimu děje. To je normální, to je demokratické, ale přihlíží to ke stavu této Sněmovny, k blížícímu se konci jejího mandátu. Nic jiného.

Druhá věc. Já to tady konec konců říci musím. Pan poslanec Nečas si vzal jako základní svoje poslání a misi skutečně hlubokou averzi k této vládě. Já mu ji neberu, to je také demokratické, to je také normální a já to unesu, já si nestěžuji, konec konců není komu. Ale vždycky jsem se uměl zastat spolupracovníků a k nim patří i Vladimír Mlynář. Kritika Vladimíra Mlynáře a mých nejbližších spolupracovníků zní nejen zde, ale i v médiích ne od podzimu, ne od počátku druhého mandátu, dámy a pánové, ta zní v českých médiích od konce května či začátku června. Lidové noviny - vyzdrojujte si je. Vyzdrojujte si ty Lidové noviny, co si vyzdrojovaly ony. O tom, že se vytváří na úřadu vlády, že tam vzniká taková podivná židobolševicko unionistická partička. A také se podívejte, z kterých kruhů byl ten výrok vyzdrojován, je stejně hezký jako ty výroky pana Duška, které nás teď - a oprávněně - takhle pohoršují. Mě pohoršil i tam ten. Oba nejsou z roku 2010, jsou z roku 1938 nebo 1939 a nejsou z Lidových novin, ale je to jako kdybych četl Stürmer anebo Völkischer Beobachter. Dámy a pánové, nezlobte se, já jsem to tady musel říci.

K panu poslanci Nečasovi - mandát této vlády se blíží ke konci. Budete spokojen, volby rozhodnou, tato vláda odejde, tato vláda nicméně sloužila této veřejnosti a já si myslím, že vůči veřejnosti se tato vláda nemá za co stydět. Není to vláda, která nedělá vůbec nic, jak se často domníváte, jak tady z vašich úst slyšíme.

Musel jsem se ohradit na tuto kritiku a musel jsem se ohradit vůči kritice svých nejbližších spolupracovníků. A není pravda, že Vladimír Mlynář je v konfliktu zájmů. Samozřejmě, že jsem to nechal velmi důkladně ověřit a přezkoumat.

Dámy a pánové, já se velmi omlouvám, s tímto vystoupením jsem zde vůbec nepočítal, ale mám za to, že zde zaznít mělo. Velmi bych si vyčítal, kdybych to byl neučinil. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk levé části poslanců.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama