Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2010 20:13:00

Do čela ČSÚ navržena Iva Ritschelová

Do čela ČSÚ navržena Iva Ritschelová

Kabinet dnes také jmenoval zmocněnce pro dostavbu Temelína.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský předložil na dnešním jednání kabinetu zprávu o průběhu zahlazování následků hornické činnosti podniků DIAMO a Palivový kombinát Ústí v loňském roce. Materiál se mimo hodnocení rovněž věnuje koncepci systémového zajištění finančních zdrojů zabezpečujících činnosti obou státních podniků v příštích letech. Vláda nakonec vybrala jako nejlepší možné řešení oddělené financování uceleného komplexu sanačních technologií, který řeší důsledky po chemické těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem. Peníze půjdou z výnosů z prodeje privatizovaného majetku a zisku z účastí státu v obchodních společnostech na základě ekologické smlouvy mezi ministerstvem financí a státním podnikem DIAMO, a to do výše 32 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu se tak snaží zamezit riziku vzniku provozních havárií, ekologických škod či škod na majetku.

Dalším materiálem předkládaným ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Tošovským na dnešní schůzi vlády byla výroční zpráva o činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů za loňský rok. Na nakládání s radioaktivními odpady vynaložila v roce 2009 společnost částku ve výši 100 milionů korun. Deset milionů z této sumy šlo ze státního rozpočtu, zbytek z jaderného účtu, na kterém se podílejí producenti radioaktivních odpadů. Výroční zpráva informuje také o pokračování v programu vývoje hlubinného úložiště.

Kabinet Jana Fischera schválil návrh na jmenování nové předsedkyně Českého statistického úřadu. Měla by se jí stát Iva Ritscheloví, která nyní působí jako rektorka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Úřad byl doposud veden jeho místopředsedou Jiřím Kovářem, který v loňském roce zastoupil ve funkci Jana Fischera po jeho jmenování předsedou vlády. Jan Fischer vedl Český statistický úřad od roku 2003.

Ministři dnes schválili také jmenování vládního zmocněnce pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Stane se jím na základě rozhodnutí vlády současný velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

V rámci dnešního pravidelného jednání kabinetu seznámil ministr dopravy Gustav Slamečka ostatní členy vlády s postupem při jednáních o pozemcích nutných k dostavbě dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Obě majitelky pozemků Ludmila Havránková spolu se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou dnes totiž vládě doručily parafované dohody se státem o výměně parcel. Vláda znění smluv schválila a nyní následuje podpis smluv, který byl stanoven na čtvrtek 24. června 2010. Díky podpisu smluv dojde k zastavení procesu vyvlastnění parcel, o kterém vláda dříve rozhodla.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama