Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2010 9:55:00

Premiér se zúčastní Summitu k jaderné bezpečnosti

Premiér se zúčastní Summitu k jaderné bezpečnosti

Program cesty předsedy vlády Jana Fischera do USA.

Předseda vlády ČR Jan Fischer se ve dnech 12. a 13. dubna zúčastní významného a prestižního Summitu k jaderné bezpečnosti (Nuclear Security Summit) ve Washingtonu a zařadí se tak mezi lídry 43 zemí, které prezident Obama na Summit pozval. Jedná se zejména o země s aktivním, začínajícím či plánovaným jaderným programem. Významným momentem je, že jsou pozvány a zúčastní se Summitu také země, které nejsou signatáři Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (Nuclear Non-proliferation Treaty - NPT) a stojí mimo rámec tohoto základního kamene globální jaderné bezpečnostní struktury.

Hlavním cílem Summitu je posílit závazky států k jaderné bezpečnosti a prosazovat opatření, která mají zabránit činům jaderného terorismu. Právě jadernou hrozbu vnímá americký prezident Obama jako jednu z nejpalčivějších v současné době. Myšlenku uspořádání Summitu Barack Obama představil ve svém pražském projevu v dubnu r. 2009, jeho konání pak na zasedání G-8 v italské L'Aquile v červenci téhož roku. Kromě 43 pozvaných zemí jsou pozvány také tři mezinárodní organizace (OSN, Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE a EU).

Premiér zahájí návštěvu Spojených států amerických zastavením v New Yorku. Plánované jednání se zástupkyní generálního tajemníka OSN Ashou-Rose Migiro a přednáška na Kolumbijské univerzitě, na kterou byl předseda vlády pozván, musí být odloženy z důvodu účasti na bilaterálním jednání s prezidentem Obamou, které se uskuteční v pátek 9. dubna v České republice. Během své návštěvy premiér položí květiny k pomníku obětem 11. září 2001 a v následujícím programu se setká se zástupci amerických židovských nevládních organizací a se studenty zapojenými do projektu Centropa Edwarda Serotty, který mapuje osudy českých Židů. Úvodním slovem pak zahájí koncert „Písně dětí - Terezín Cantata" v Českém národním domě. Při této příležitosti předá pamětní medaile Karla Kramáře těm, kteří přežili koncentrační tábor v Terezíně, a českým ženám, které byly odvlečeny nacisty do Estonska.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama