Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2013 10:59:00

Přijďte prosím volit

Přijďte prosím volit

Myslím, že přímá volba hlavy státu je jedinečnou šancí na zásadní změnu starých politických pořádků, jak se zde utvářely od 90. let a trvají dodnes.

Bez ohledu na to, která strana a jaká konkrétní garnitura právě vládne.

Chápu přímou volbu jako šanci, jak mohou lidé změnit tyto zajeté pořádky. Prezidentská volba rozhodne, zda bude naše demokracie i nadále partajokracií, jako tomu bylo po celých dvacet let její existence, nebo zda se se konečně dostane ke slovu občanská společnost.

Přímá volba prezidenta je i rozhodováním mezi neprůhledným a mnoha skandály provázeným financováním stran a transparentními financemi, za které veřejný činitel přebírá plnou osobní odpovědnost.

Jsem přesvědčen, že tuto šanci bychom neměli promarnit. Na tu příští bychom totiž mohli čekat dalších dvacet let. Jsem přesvědčen, že jediným způsobem, jak tuto šanci nepromarnit, je volit nezávislé kandidáty. V tom je totiž skutečný smysl přímé volby. Volby, kterou si lidé vymohli proti vůli politických stran.

Přímá volba konečně dala občanům právo přímo rozhodovat o obsazení vysoké ústavní funkce. Tím se i rozšířil okruh kandidátů. Kdyby nebylo přímé volby, střetli by se v souboji o tento post Přemysl Sobotka, Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg. Možná ještě Miloš Zeman, který sehnal deset podpisů senátorů.

Nezávislí kandidáti tak naplňují právo občanů přímo mluvit do politiky a do způsobu řízení země. Jsou také šancí na skutečnou změnu, nikoli jen na palácový převrat.

Toto je mé přesvědčení o výhodách přímé volby a nezávislých kandidátů, a proto Vás chci poprosit:

Nevolte kandidáty, kteří představují minulost, arogantní přehlížení menšinového názoru a kteří se samozřejmě obávají vítězství nezávislého kandidáta. Nevolte reprezentanty opoziční smlouvy. Nevolte ty, kteří s podporou své strany v zádech vyzývají nezávislé kandidáty, aby se vzdali kandidatury ve jménu jakéhosi „vyššího dobra“, ve skutečnosti však v jejich prospěch.  To jsou metody, které do normální politiky nepatří, a nevidím důvod, proč jimi zaplevelovat přímou volbu.

Volte nezávislé kandidáty. Volte ty, kteří byli nominováni občany, ne stranickými aparáty. Volte ty, kteří neskrývají skutečné náklady své kampaně za neprůhledné stranické financování. Ať už to bude kdokoliv.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama