Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2010 13:14:07

Setkání s generálním tajemníkem OECD Ángelem Gurríou

Setkání s generálním tajemníkem OECD Ángelem Gurríou

Generální tajemník OECD představil Ekonomický přehled České republiky 2010.

Ekonomický přehled, který generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría představil na tiskové konferenci po jednání s premiérem Janem Fischerem, hodnotí současný stav ekonomiky, analyzuje vládní hospodářskou politiku a obsahuje řadu doporučení pro další reformy. OECD tuto zprávu průběžně zpracovává pro všechny členské státy OECD každých 18 až 24 měsíců.

Podle hodnocení OECD vstoupila Česká republika do krize bez větších problémů. Ángel Gurría ocenil, že se Česku na rozdíl od mnoha podařilo vyhnout sanaci bank. Generální tajemník OECD také uvedl, že je podle něj správné, že se české banky nepouštěly do riskantních obchodů.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vidí problém především v růstu rozpočtových schodků a doporučuje, aby Česká republika tuto situaci nepodcenila. Podle OECD by se Česká republika měla zaměřit především na reformu terciárního školství, důchodovou reformu a reformu zdravotnictví.

Zpráva OECD předpovídá české ekonomice v roce 2010 růst HDP o dvě procenta a v roce 2011 růst o 2,8 procenta. "Snížení deficitu na tři procenta ovšem není dostatečné," uvedl na tiskové konferenci po jednání s premiérem Fischerem Ángel Gurría. Podle něj by měla vláda dlouhodobě usilovat o strukturálně vyrovnaný rozpočet, a to nejen z důvodu stárnoucí populace. Měla by se tedy v plánování rozpočtu více zaměřit na výdaje.

"Vláda se bude muset věnovat jak straně příjmů, tak i výdajů. Je iluzorní řešit jen jednu stranu bilance," uvedl k hodnocení fiskální politiky ČR premiér Jan Fischer.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama