Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2010 11:39:51

Zklamali mě studenti, co dali hlas neonacistům

Zklamali mě studenti, co dali hlas neonacistům

Premiér se v Terezíně zúčastnil pietní vzpomínky

Předseda vlády ČR Jan Fischer uctil památku obětem nacistické perzekuce na tradiční Terezínské tryzně.

Pietní akt se konal již po čtyřiašedesáté na Národním hřbitově Terezín. Akce se účastnilo asi tisíc lidí, kteří si přišli připomenout oběti, jež prošly terezínským ghettem, policejní věznicí pražského gestapa v Malé pevnosti či koncentračním táborem v Litoměřicích.

Premiér Jan Fischer v Terezíně zmínil vzrůstající nebezpečí Dělnické strany a neonacismu. "Velmi mě proto zklamaly výsledky studentských voleb, kdy řada hlasů byla odevzdána pohrobkům Dělnické strany. V Evropě se nám hodnotový prostor vyprazdňuje a věnujeme se především takzvané reálné politice. A to je prostor pro ty, kteří přicházejí s jinými hodnotami, jež tu mít nechceme, jsou proti svobodě, proti demokracii. Jsou jednoduché, často primitivní, ale je na ně slyšet," uvedl předseda vlády.

Současný neonacismus, násilí a politický extremismus byl tématem projevů i mnoha dalších hostů. Hovořil o něm například předseda Senátu Přemysl Sobotka, ředitel Památníku Terezín Jan Munk či předsedkyně Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

Součástí vzpomínkového aktu byla také křesťanská a židovská modlitba. Program tryzny byl zakončen sborem z 3. dějství opery G. Verdiho Nabucco v podání Děčínského pěveckého sboru.

Terezínská tryzna je pietní akt konaný na bývalém popravišti věznice Malá pevnost, která je součástí tehdejšího ghetta v Terezíně. Mezi roky 1941 až 1945 ghettem prošlo 155 tisíc Židů. Pouhých 38 tisíc bylo osvobozeno. V Malé pevnosti bylo během války vězněno 32 tisíc lidí. Více než dva a půl tisíce zahynulo zde, další v jiných koncentračních táborech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama