ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2013 17:46:09

Jan Mikulecký: Letňanské lentilky budou již v roce 2014

Jan Mikulecký: Letňanské lentilky budou již v roce 2014

Projekt revitalizace bývalého sídliště Avia se blíží ke své realizaci. Letňany již v roce 2014 budou mít nová dětská hřiště, chodníky, parkovací místa a zelené plochy, sděluje zastupitel Jan Mikulecký, Letňany.

ARCHITEKTONICKA SITUACE 131114_Page_1První fáze Lentilek má všechna územní rozhodnutí a stavební povolení a jsou připravené dotace 27 000 000 Kč z evropských fondů.  Právě probíhá výběrové řízení na dodavatele a v březnu by se mělo začít stavět. Pokud vše půjde podle plánu, první fáze Letňanských lentilek bude hotová v říjnu 2014.

"Další fáze Lentilek budou zahrnovat rekonstrukci Bahoku a vytvoření parkovacích ploch, dokončení revitalizace vnitrobloku u mateřské školky Malkovského a úpravu zeleně v Nýdecké a Jablunkovské ulici," říká zastupitel Jan Mikulecký, Letňany. Samostatnou etapou Letňanských lentilek je Hadí stezka Fryčovická, která poběží po západní straně stejnojmenné základní školy. Rozpočet Letňan nedovoluje tak vysoké investice, a proto budou všechny fáze projektu financovány z Evropských strukturálních fondů.

Více možností parkování

Vedle několika hřišť přinesou Lentilky i nová parkovací místa. Projektanti hledali každý metr čtvereční, kde by mohl prostor pro parkování vzniknout, ale každý určitě pochopí, že díky charakteru sídliště první fáze Lentilek problém parkování nevyřeší na 100%. „Zrovna nedávno mě zastavila jedna paní u nás před domem a ptala se mě, proč chceme zavřít Krausovu ulici a zrušit tam parkovací místa. Překvapilo mě, jak na to přišla. Potvrdil jsem jí, že Krausova zůstane taková, jaká je, a žádné parkování rušit nebudeme," říká zastupitel Jan Mikulecký, Letňany.

V rámci výstavby Lentilek přibydou desítky nových parkovacích míst v Místecké a Jančově ulici. Některé místa například v Kuželově ulici nebo před domem Místecká 453-448 budou zrušena, ale celkově v první fázi Lentilek narostou parkovací místa o cca 25. Lidé z Nýdecké, Místecké, Kuželovy, Ivančické nebo Krausovy ulice tak budou mít více možností pro parkování. V příštích letech by měla vzniknout další parkovací místa při rekonstrukci Bahoku - více bude zřejmé po dokončení studie v létě 2014.

Nové atrium ZŠ Fryčovická

S Lentilkami souvisí i revitalizace atria ZŠ Fryčovická, které právě v těchto dnech dostává novou podobu. Dlažby za starý asfalt, který je zároveň z velké části nahrazován zelení. Školáci budou mít na jaře mnohem krásnější prostory pro volný čas o přestávkách. "Ti nejmenší školáci zároveň dostanou v příštích letech nové hřiště, které bude vybudováno v rámci Hadí stezky hned vedle školy. A pak je čeká u školy ještě jedno překvapení, které souvisí s realizací Hadí stezky, ale to zatím nebudeme prozrazovat," nechce detaily odhalit zastupitel Jan Mikulecký, Letňany.

cropped-kuzelova_varA.jpg

Fázování Lentilek

Na Lentilkách radní Mikulecký a jeho tým pracuje již 3 roky. Od první studie se projekt velmi změnil a přizpůsobil požadavkům obyvatel letňanského sídliště. V tuto chvíli je vše připraveno pro realizaci první fáze a ty další budou následovat. Dokončení celého projektu však zabere ještě několik dalších let. Hlavním důvodem je financování, které je založeno zejména na evropských fondech. Časově jsou Lentilky rozděleny do 3 fází:

Fáze 1 – Kuželova, Jančova a Místecká ulice, vnitroblok kolem Žabky a jižní část vnitrobloku u MŠ Malkovského – přiznané dotace 27mil, předpokládaný termín dokončení: říjen 2014
Fáze 2 – Hadí stezka Fryčovická, Nýdecká a Jablunkovská ulice, dokončení vnitrobloku u MŠ Malkovského – žádost o dotace v přípravě, předpokládaná realizace v roce 2015
Fáze 3 – Bahok, hřiště v Krausově ulici, revitalizace zeleně u Tupolevovy ulice a v Křivoklátské – předpokládaná realizace v letech 2015 – 2018

Lentilky jsou veřejný projekt

Projekt Letňanských lentilek přímo zasahuje do života téměř 3500 lidí a není proto překvapivé, že se o něm diskutuje na ulicích, u piva nebo i na shromáždění vlastníků. Projekt samozřejmě vyvolává otázky a najít na ně odpovědi je velmi snadné. Už patří ke koloritu Letňan, že se občas objeví nesmyslná fáma, jako například s přestavbou Krausovy ulice. Nicméně drtivá většina obyvatel Letňan ví, kde najít správné informace. Radní Mikulecký k tomu dodává: „Těší mě, jak velké množství lidí se o Lentilky zajímá a chce znát detailní informace. Lentilky mají vlastní web www.letnanskelentilky.cz, kde je možné využít otevřenou diskusi pod každým článkem. Lidé se mohou ptát v sekci Otázky a odpovědi na www.letnany.cz. Navíc moje mobilní číslo je veřejné a dostupné prakticky v režimu 24x7,“ říká zastupitel Jan Mikulecký, Letňany. Kdokoli z občanů může také dorazit na jednání Komise regenerace sídliště a životního prostřední, které se koná každý měsíc (piště na mikulecky@letnany.cz). Komise vždy probírá aktuální stav projektu a další věci týkající se sídliště a životního prostředí.

Lentilky v roce 2014

Příští jaro a léto bude sídliště procházet změnou a na podzim budou k dispozici nová dětská hřiště, chodníky, zeleň a samozřejmě i tolik žádaná parkovací místa. Jediné, co může Lentilky pozdržet, je bohužel proces výběrového řízení. Zákon o veřejných zakázkách dovoluje poraženým uchazečům o zakázku se téměř bezdůvodně odvolat na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jehož rozhodování může trvat i 2 roky. Odvolání v mnoha případech je pouze účelové a provedené s jediným cílem – poškodit konkurenční firmu, která zakázku vyhrála. Nicméně doufejme, že k tomuto nedojde a Lentilky příští rok oživí letňanské sídliště, které posledních 30 let pouze stárlo a chátralo.

Fandíme fialováFandíme Lentilkám

"Letňanské lentilky jsou největší projekt, který kdy letňanská radnice realizovala. Zároveň dotace ve výši 27 mil je nejvyšší, kterou Letňany z evropských fondů získaly, je nejvyšší v historii. Projekt Lentilek byl ohodnocen jako nejlepší projekt, který v Praze realizovala městská část v letech 2008-2014 (dotační perioda programu OPPK)," říká říká zastupitel Jan Mikulecký, Letňany. Lentilky přinesou nová hřiště, zeleň i lepší parkování. Fanděte Lentilkám!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama