Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2015 20:03:07

EU chce vyhubit invazivní druhy. Mám pár návrhů, které druhy tam zahrnout

EU chce vyhubit invazivní druhy. Mám pár návrhů, které druhy tam zahrnout

Nadlehčené zamyšlení nad tím, jaké invazivní druhy jsou pro nás nejnebezpečnější...

Média dnes přinesla zprávu, podle níž si EU centrálně naplánovala, že v příštích pětiletkách vyhubí některé druhy - například mývala nebo raka červeného. Já si ale myslím, že zde jsou daleko nebezpečnější invazivní druhy, proti kterým je mýval zanedbatelnou hrozbou. Na eliminaci těchto druhů (byť tím pochopitelně nemyslím přímo vyhubení, ale spíše nevpuštění či přizpůsobení - podle konkrétních případů) bychom se měli soustředit především. Pár z nich jsem vybral:

imigrant africký

Donedávna pro nás nepředstavoval výraznější nebezpečí; v poslední době však došlo ke značným disturbancím na jeho přirozených stanovištích, kvůli čemuž se začal masově šířit i mimo svoji domovinu. Začíná vytlačovat původní jihoevropská společenstva, navíc je zde hrozba, že se pomocí symbiózy s ostatními zde popsanými druhy dostane i k nám.

imigrant asijský

Blízce příbuzný i. africkému. Má různé poddruhy; ty východní jsou zpravidla neškodné a není třeba je eliminovat, zatímco jiné, zejména jihozápadní, mohou být stejně nebezpečné jako i. africký.

občan nepřizpůsobivý

Původem z různých oblastí, ale převážně z jižní Asie. Zde zdomácněl již před několika staletími, ale nyní se začal šířit více než dříve, protože mu vyhovuje finanční eutrofizace sociálního prostředí. V některých místech se stal velmi nebezpečným druhem, který narušuje či vytlačuje původní společenstva.

lenoch dotační/lenoch grantový

Stejně jako předchozí druh patří i tyto druhy do čeledi nepracujících (Nemakaczenkae). Masově rozšířen zejména v kavárnách a různých neziskových agenturách. Je to jeden z našich nejvýznamnějších parazitů, který dokáže odčerpat značné množství finančních zdrojů.

dobroser pravdoláskový

Značně rozšířený např. v parlamentu, různých vládních úřadech a zejména v okolí Bruselu, kde se stal dominantním druhem. Velmi nebezpečný druh, vyznačuje se tím, že drasticky upravuje své okolí, čímž likviduje ostatní druhy. Osvědčily se proti němu pesticidy na bázi tabákového kouře či pomazánkového másla.

lidovec obecný

Druh rozšířený po celé Evropě. Vyznačuje se především absencí páteře, což se výrazně projevuje na jeho chování. Nebezpečnost se u různých exemplářů liší, vyskytují se jak prakticky neškodní, tak i velmi rizikoví jedinci.

bolševik bruselský

Asi nejnebezpečnější ze zmíněných druhů, se kterými se navíc velmi snadno kříží, nebo s nimi žije alespoň v symbióze. Odstranění tohoto druhu je podmínkou toho, aby mohlo dojít k omezení ostatních invazivních druhů a ke stabilizaci evropských ekosystémů.

P.S. Původně jsem tenhle článek dával i na svůj blog na iDnes.cz, ale tam nejsou administrátoři natolik inteligentní, aby pochopili nadsázku, takže mi to smazali.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama