ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2017 8:15:00

Jenom čtyři senátoři našli odvahu

Jenom čtyři senátoři našli odvahu

Toho času ministr obrany Martin Stropnický zahrál svou roli o nevyhnutelnosti poslat naše vojáky k ruským hranicím s pobaltskými státy velmi dobře.

 Z jeho čtvrtečního vystoupení v Senátu byl cítit patos, vzrušení a entuziasmus, když líčil, jak je tato vojenská operace pro nás důležitá.

Prý stovky narušení vzdušného prostoru ze strany RF, prý strach tamních obyvatel. Když jsem mu položil zdvořilou otázku, jestli by nemohl být přesný a uvést počet narušení, tak odpověděl, že to tak zkrátka je a že není třeba se o tom dlouze bavit. Tolik stručná črta o fundovanosti a argumentačních schopnostech pana ministra. Divné, leč realita, kterou je třeba přijmout. Je ve funkci a v roli, kterou ještě nikdy před tím nehrál a která se mu zřejmě líbí a proto možná věří, že oněch 290 českých vojáků pod německým velením rozklepou Putina. Abych byl přesný, tak 250 našich vojáků bude dislokováno v Litvě pod německým velením (!) a 40 v Lotyšsku, kde budou velet kanadští důstojníci.

Jenom čtyři senátoři se odvážili proti vyslání našich vojáků zvednout ruku. Tři jsme byli z našeho senátního Klubu nezávislých senátorů a čtvrtý odvážný byl senátor z ČSSD. Diskuse, která se kolem našeho názoru, že není rozumné předsouvat jednotky NATO k ruským hranicím a stupňovat napětí, rozvinula, mně silně připomněla doby dávno minulé. Tenkrát se vedla stejným způsobem, rozdíl byl jenom v tom, že tehdy se bojovalo proti americkému imperialismu, dnes je to proti Rusku. Metody byly stejné – „je to prostě tak a o tom se nediskutuje“, výsledek stejně tak. Tehdy i nyní bylo vše odhlasováno, protože to ti nahoře chtěli. Tehdy i nyní mnozí tak činili v rozporu se svým skutečným názorem. Tehdy i nyní byli ti, kteří nesouhlasili nálepkováni a dehonestováni.

Rozdíl tu ale přeci jenom jeden je. Tehdy proti sobě stály dva bloky, byl to bipolární svět. Nyní nic takového není, východní blok se rozpadl, přesněji řečeno přešel na Západ. Rozpadl se samotný tehdejší Sovětský svaz a přesto se po krátké dějinné přestávce, jejímiž architekty byli Regan s Gorbačovem pokračuje. Ale možná náš mechanizovaný prapor v Litvě a minometná četa v Lotyšsku budou zárodek nových legií a hluboký smysl jejich nasazení nepochopili jenom čtyři senátoři. A takové banality, jako je sto tisíc nelegálních migrantů, kteří připluli za první pololetí do Itálie a připlouvají dál, to ponechme osudu, to není pro Evropu zřejmě důležité.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama