ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2016 8:26:03

Ministr Chovanec a premiér Sobotka nejsou majiteli této země

Ministr Chovanec a premiér Sobotka nejsou majiteli této země

Necelé čtyři měsíce do podzimních voleb, čas jako stvořený zrušit, neboli provést reorganizaci a začlenit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) do nové instituce.

Co na tom, že s náhlou reorganizací mimo Kalouska, Sobotky a Chovance nesouhlasí téměř nikdo.

Nesouhlasí politici, nesouhlasí nejvyšší státní zástupci, nesouhlasí dokonce ani experti na tuto problematiku z řad ČSSD. Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta, který nedostal šanci se jakkoliv k této divoké akci páně policejního prezidenta s politickým krytím premiéra Sobotky vyjádřit a chystá se k odchodu z policie. Nebude sám, spolu s ním ohlásili odchod jeho dva náměstci a řada dalších elitních policistů útvaru. Škoda, že je akce naplánovaná na pololetí, na konci roku by byla mnohem symboličtější. Byl by to totiž krásný vánoční dárek našim kmotrům a spřízněným politikům, které pasou.

Kolega senátor Miroslav Antl, ve své době výrazná osobnost justice, který proslul výrokem „gaunery nemám rád“, v nedávném rozhovoru pro Parlamentní listy mimo jiné uvedl: „Jsem přesvědčen, že je velká chyba rušit velice úspěšný policejní útvar, který budí respekt. Připomíná mi to rychlé zrušení finanční policie Ivanem Langrem – za tichého souhlasu ČSSD.“ A dále se vyjadřuje k řediteli Robertu Šlachtovi: „Mně se líbí jeho zarputilost a profesionální přístup, protože se nenechá ovlivnit a zastrašit politiky a těmi mocnými, kteří rozhodují o tomto státu.“ No a myslím si, že tato věta odborníka, mimochodem je senátorem už druhé volební období za ČSSD, je to oč tu běží.

ÚOOZ řeší 150 živých kaus a některé je možná potřeba před volbami pozdržet, předat k dalšímu „šetření“ někomu jinému s jiným úhlem pohledu, spis převézt jinam, aby se dalo čarovat. Sám Robert Šlachta se vyjádřil ve smyslu, že se „tady bojovalo se zločinem a teď se to smázlo. Bez programu, bez debaty. Není to dobrý signál pro řadové policisty.“  Rád bych k tomu dodal, že to není ani dobrý signál pro tuto zemi a chci věřit tomu, že budou voliči reagovat.

Včera došlo k rozuzlení. Po zasedání bezpečnostní rady státu ministr vnitra Chovanec arogantně reorganizaci podepsal, premiér odletěl na zahraniční cestu a Bělobrádek pravil, že tím pádem přebírá ministr vnitra na sebe zodpovědnost za dotažení vyšetření živých kaus. Jak geniální a typicky lidovecké. Nejdříve nehnul prstem, aby jako místopředseda vlády udělal něco proti této podezřelé rošádě páně policejního prezidenta, který evidentně plní zadání a potom přehodí verbálně jednou větou zodpovědnost na Chovance.

Co k tomu všemu dodat? Především to, že ministr Chovanec a premiér Sobotka nejsou majiteli této země, i když si to možná začínají myslet. A pokud se nic neočekávaného nestane a takto závažná, nepřipravená a neprodebatovaná „reorganizace“, čti odstranění Šlachty a rozprášení jeho týmu, blahosklonně odložená k 1. srpnu proběhne, pak bude třeba mobilizovat společnost. Ukazuje se totiž, že politické špičky ČSSD, které mají v rukou skutečnou moc se chovají podobně, jako špičky ODS v dobách své největší slávy. Jenom ta rétorika je trošku jiná, asi lépe studovali slavného italského ekonoma a sociologa Vilfreda Pareta a jeho teorii reziduí a derivací. V ní Pareto, velestručně řečeno, praví – „člověk má mozek, aby vymyslel pro sebe to nejlepší řešení a k němu má jazyk, aby oblbnul ostatní při prosazení svého řešení“. Ona mobilizace, ve které voliči potvrdí nebo odmítnou majetnictví této země úzké skupině politiků ala Chovanec, proběhne 7. a 8. října. Zde bude ta nejlepší možnost vystavit konečný účet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama