ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2017 9:20:23

Několik vět 2017? Za vším hledej tok peněz, říká jeden můj moudrý známý

Několik vět 2017? Za vším hledej tok peněz, říká jeden můj moudrý známý

„Několik vět 2017“ ze zavedené dílny kolem pánů Kocába, Kalvody a spol. si hned po zveřejnění vysloužilo spršku tvrdé, ironické a odsuzující kritiky.

Krom Karla Schwarzenberga, který jim dává za pravdu, jsem nezaznamenal kladný ohlas a rád bych se k této pozoruhodné trapnosti a drzosti několika větami vyjádřil.

Tuhle partu lidí spojuje často společná minulost v politice, ze které byli voliči dávno vypakováni a nezkrotná touha po návratu. Všechny jejich další pokusy o návrat zkrachovaly. Celou tuhle partu bývalých ministrů,poslanců, velvyslanců a podobných elit, podporovaných kulturní a intelektuální frontou spojuje i další významný aspekt. Za vším hledej tok peněz, říká jeden můj moudrý známý. A to tady funguje ukázkově. Mezi signatáři figurují zástupy lidí léta napojených na honoráře z veřejných financí, grantů,z veřejnoprávní televize, neziskových organizací. To je jejich hlavní motivace a o to nechtějí přijít především. A tak i zde platí ono známé - to je oč tu běží.

Schovávat tyhle ryze sobecké a zištné zájmy za hodnoty Masaryka či Havla, vychvalovat přednosti EU, která je na pokraji rozpadu, či kritizovat pokračující rozkrádání veřejného majetku je plytké a pokrytecké. Havel je v mnoha pohledech , ne-li ve všem, s Masarykem nesrovnatelný. Jen toho majetku co stačil nahromadit. A za kritiku zpeněžení Lucerny prodejem agentovi StB nám Havel ještě vynadal do přízemních čecháčků. Masaryk neměl takřka nic, jeho síla byla byla v jeho vzdělanosti a osobnosti světového formátu své doby.

EU v době našeho vstupu byla jiná než nyní. Dobrý projekt se podařilo bruselským elitám dokonale zdeformovat. Ivan Hofmann o EU výstižně napsal: Jedeme ve vlaku, který řídí někdo jiný. My v něm můžeme jen sedět a přát si, aby nevykolejil.... Pan Mádl ustrnul ve svém hodnocení EU ve svých studentských letech. To je trochu málo k tomu, aby nás poučoval!

Pan Kalvoda předsedal kdysi vládní straně ODA, která měla své ministry na privatizaci (Skalický), obchod a průmysl (Dlouhý) a on sám byl vicepremiérem a vedl Ministerstvo spravedlnosti. Takže to byli oni, kteří vytvářeli stěžejní normy polistopadové demokracie. Nastavili pravidla, podle kterých se tu odehrávalo v uvedených resortech kde co ! Jejich kritiku na neustálé rozkrádání veřejných statků lze tedy chápat jako ostrou sebereflexi. Že by? A nebo jim vadí že už u toho rozkrádání nejsou? Úspěšný privatizátor Becherovky a kníže v jedné osobě by mohl vyprávět o transakcích ve stylu "tunel", pardon „za korunu koupím, za dvě prodám, mně to jedno procento zisku stačí“ (starý židovský vtip).

Poznámkou k panu Kalvodovi skončím. Tento pán si vysloužil za neoprávněné používání titulu JUDr. pojmenování "lžidoktor". Představte si ve svém okolí někoho, kdo se takto svévolně otituluje a regulérně podvádí. Pokud to na dotyčného praskne, zaleze, odstěhuje se a do konce života nebude okolí obtěžovat. Má-li alespoň minimum studu a pokory. Pro pana Kalvodu neznámé pojmy. Taky by se k tomu mohl postavit aktivně a titul, který v předstihu používal si dodělat. Ani jednoho se nedopustil . Zcela drze vedl Ministerstvo spravedlnosti což je vskutku nevídané. Když musel vypadnout, bez skrupulí přešel na druhou stranu barikády a proti státu zabojoval v dresu Diag Human, vybaven jistě důvěrnými informacemi z pozice vicepremiéra a tudíž v těžkém střetu zájmů se bral o miliardy pro Kalouskova podnikatele Šťávu. Vskutku učebnicová ukázka morálky a ryzího charakteru.

Celá tato v řadě už kolikátá iniciativa (Kroměřížská výzva, Peleton) zachránců demokracie by si zasloužila jen ignorovat. Přesto je potřeba upozornit na staré "zásluhy" všech zainteresovaných, když už si o to tak urputně říkají. Upozornit i na jejich "odvahu" se pustit do politické debaty, hájit polistopadovou demokracii a kultivovat politickou kulturu...od nich to vskutku sedí!

Jan Veleba

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama