ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2016 11:45:00

Odstranění duplicit mělo být už na stole. Zájmy občanů se neplní, vítězí mocní

Odstranění duplicit mělo být už na stole. Zájmy občanů se neplní, vítězí mocní

Projev na 24. schůzi Senátu 26. května 2016 k Návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky:

Vážený pane předsedající, vážený kolego z dolní sněmovny, kolegyně, kolegové. Já jsem původně chtěl vystoupit až v následujícím bodu, to jest zákon o NKÚ, ale okolnosti, rozprava i diskuse mě nutí vystoupit už teď.

Je sice dobré tady číst programové prohlášení vlády a vybrat si z toho tu druhou část, odstranění duplicit, a sdělit, že to nemáme na stole. Já ovšem musím říct, že vláda se blíží ke třetímu roku mandátu a že je to ona, která má toto programové prohlášení plnit, a že už jsme to na stole měli dávno mít. Podle mého názoru není případné tyto otázky tady pokládat, i když legitimní to samozřejmě je.

Já mám několik otázek. První – proč se za tu dobu duplicity neodstranily a nebylo připraveno legislativní pole tak, aby zaparkovaná ústava šla schválit a následně šel schválit, nebo byly podmínky k jednání a schválení zákona o NKÚ.

Otázka druhá – proč se neplní v tak důležité oblasti, jakými jsou veřejné prostředky a majetek právnických osob s majetkovou účastí státu, zájem občanů, kteří na této kontrole nesporně mají zájem, a vítězí zájem mocných, lobbistických, kapitálových skupin.

Otázka třetí – proč se dozvídám se sdělovacích prostředků několik dní před projednáváním zákona o NKÚ, kterému logicky předchází novela ústavy, že horní komora Parlamentu ČR to neschválí. To mně vadí.

Otázka čtvrtá – proč dolní sněmovna Parlamentu ČR tak lehce schválila zákon o NKÚ, který je s novelou ústavy samozřejmě spojen, takže poslanci samozřejmě věděli tady o této vazbě, a schválilo ho z přítomných 140 poslanců dolní sněmovny, pro zákon NKÚ hlasovalo 108.

Otázka poslední – proč se jako hlavní argument používají, teď mluvím o NKÚ, jenom kontroly obcí, když prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, který je zde přítomen, byl přítomen na jednání našeho výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, a vyložil tam filozofii, pokud by ten zákon měl být schválen – a mluvil tam o tom, že by to bylo asi dvacet kontrol ročně, a těch obcí je přes šest tisíc, takže toto není hlavní argument. A proč vůbec nikdo nemluví, vyjma pana ministra tady a současně kolegy senátora, proč vůbec nikdo nemluví o kontrole majetku právnických osob s majetkovou účastí státu?

Moje odpověď je asi následující – není zájem. A hraje se promyšlená hra tak, aby novela ústavy byla v Senátu zaparkována i nadále. A aby NKÚ nemohl být puštěn do kontroly těch, kteří operují s miliardovými prostředky. Já tomu říkám, že to je svým způsobem perpetuum mobile.

V tom návrhu rozšíření působnosti NKÚ je Český rozhlas, je Česká televize. V České televizi jde ročně rok co rok o více než 6 miliard koncesionářských poplatků. Naprosto nechápu, proč by toto nemělo být kontrolováno nezávislým Nejvyšším kontrolním úřadem? A nebo to možná chápu. A pak chápu i ostatní souvislosti a konsekvence, které se hrají. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama