ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2016 21:41:11

Pražské elity a venkovská hospoda

Pražské elity a venkovská hospoda

Máme za sebou 17. listopad, státní svátek, který slavíme způsobem, který je ojedinělý a nemá v okolním světě srovnání. Jednou se hází po prezidentovi republiky vajíčka, podruhé se dav dere na Hrad, potřetí, tedy letos, bylo v Praze téměř 30 akcí.

Z celé té neuvěřitelné selanky mne zaujal projev Petra Pitharta na Albertově před několika stovkami studentů, i když jsem čekal, že po loňské anabázi, jich letos přijde několik tisíc. Petr Pithart zde mimo jiné řekl:  „Vy víte z vlastní zkušenosti, že v mnohých částech země se nežije lidem stejně, že je to stále větší a větší problém. Ale není tomu tak proto, že by se pomyslná pražská kavárna nadřazovala venkovské hospodě. Taky nevím nic o tom, že by se tady někdo sám označoval za elitu,“ V další části vystoupení pravil, že podle něj je naopak výsadou české společnosti, že v hospodách spolu sedí u jednoho stolu inženýr se zedníkem.

Vypadá to efektně, ale má to jeden velký háček. Petr Pithart venkovskou hospodu nezná, nikdy tam nechodil a tudíž mluví o něčem, o čemž nemá ani potuchy. A přesně tento styl je vlastní Pražské kavárně, která sice sama sebe neoznačuje za elitu, ale jako elita se chová, mluví a poučuje. Věty Petr Pitharta na Albertově , byť diplomatické, jsou toho důkazem. Část postav pražských elit se s venkovskou hospodou, tedy s venkovem, ale nijak nepáře. Jeden z nich, který také dnes  mluvil nahoře „u koně“, na rovinu říká, že je zde málo inteligentních a vzdělaných lidí a proto se rozhodl, že nebude kandidovat na prezidenta republiky …

A pokud se týká výsady české společnosti, bráno slovy Petra Pitharta, že v hospodách proti sobě sedí inženýr se zedníkem, tak se obávám, že jenom dobíhají společenské zvyklosti, které  se zde zakořenily v dobách minulého režimu. Ty stále ještě platí v oněch venkovských hospodách, kam ovšem pan Pithart  na rozdíl ode mne nechodí. V Praze je to ovšem už jinak, tam už to je hodně odděleno. V opačném případě bychom tu neměli Pražskou kavárnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama