ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2013 17:03:49

Budou mít sociální zařízení peníze na provoz?

Budou mít sociální zařízení peníze na provoz?

Zítra během projednávání státního rozpočtu na rok 2014 budou poslanci hlasovat o mém pozměňovacím návrhu. Jeho cílem je přidat peníze sociálním zařízením, aby nemusely řešit existenční problémy a propouštět své zaměstnance.

Sociální služby jsou v naší republice dlouhodobě podhodnocené. Od roku 2010 snižuje každoročně stát dotace na jejich provoz. Z tohoto důvodu již mnoho zařízení zkrachovalo a ty, které zatím přežily, musí propouštět zaměstnance a omezovat péči o klienty. Strojíme tak mezi dvěma mlýnskými kameny. Z jedné strany jsou tlaky na úsporu financí a „zefektivnění“ péče, z druhé strany přicházejí neustále zpřísňující kritéria na provoz zařízení za účelem zkvalitnění péče.

A co teprve samotní pracovníci v sociálních službách! Jsou nejhůře odměňovanou skupinou pracovníků veřejné správy.  Jejich výdělky jsou hluboko pod národním průměrem. Přitom se po nich požaduje vysoce odborný přístup v péči o klienty, trestní bezúhonnost, další vzdělávání…! Je hanebné, že lidé, kteří se starají o důstojný život ostatních, musí sami žít na pokraji chudoby!

Z těchto důvodů jsem v pondělí podala pozměňovací návrh k rozpočtu pro rok 2014, ve kterém navrhuji zvýšení dotací pro sociální služby o dvě celé čtyři miliardy. Můj návrh počítá i s penězi pro sociální pracovníky, aby konečně došlo i na zvýšení jejich platů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama