ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2013 17:41:09

Místo těžby nerostného bohatství postavte průmyslovou zónu

Místo těžby nerostného bohatství postavte průmyslovou zónu

Neuvěřitelný příběh doprovází část pozemků, které byly dříve součástí vojenského prostoru v Ralsku. Hlavními postavami tohoto příběhu jsou ralský starosta Miroslav Králík a podnikatel Vladimír Grösser.

 Na opuštěných pozemcích bývalého vojenského prostoru si rozjel vlastní byznys pan Grösser, který bez jakéhokoli povolení začal obchodovat se dřevem ze stromových náletů, které vyrostly na tamních pozemcích. Ten samý podnikatel usiluje i o odkoupení místních pozemků. Za nadšené podpory místního pana starosty. Ten nešetří na adresu svérázného podnikatele, i přes „neobvyklé“ praktiky jeho podnikatelské činnosti, slovy chvály.

Ozývají se hlasy, že pan Grösser usiluje o pozemky, aby na nich mohl rozjet těžbu písku. Podle starosty je tento úmysl nejlepší možnou cestou využití pozemků. Po vytěžení by pak prý mohla vzniknout v místě odpočinková zóna s dětskými hřišti a jezírkem. Mnozí ovšem o tomto záměru pochybují, jelikož firma pana Grössera koupila v minulosti jinou firmu na zpracování odpadu a ony pozemky by po vytěžení byly ideálním místem právě pro umístění linky na recyklaci odpadů. Jak je to tedy doopravdy?

Upusťme od dohadů, co by kdo provedl s ralskými pozemky, a zaměřme se na současnost a problémy, které Ralsko, a nejen Ralsko, sužují. Vysoká nezaměstnanost je problémem, kterým by se měli představitelé kraje a obcí zabývat primárně. Včera jsem navštívila Hrádek nad Nisou, kde v nedávné době vyrostly tři nové podniky. Jaké bylo pro mě překvapení, když se mi místní svěřovali, že nemohou najít v Hrádku zaměstnání a musí za prací dojíždět do Liberce, protože ve zmíněných podnicích dostali práci namísto tamních obyvatel zahraniční pracovníci.

Ralsko, potažmo Českolipsko jsou oblasti s největší nezaměstnaností v Libereckém kraji, a proto by měl kraj jako majitel zmiňovaných pozemků iniciovat vznik nové průmyslové zóny a vytvořit pobídky pro potenciální zaměstnavatele. Zároveň s tím by ovšem měl do podmínek pro příchozí firmy zakomponovat povinnost, aby primárně zaměstnávaly místní. Není přece možné, aby vznikaly nové podniky, které budou využívat levné pracovní síly z Východu namísto zaměstnávání místních obyvatel.

A pokud se vrátím na začátek příběhu, kdybychom měli uzákoněny osobní odpovědnost a odvolatelnost politiků, jsem přesvědčena, že by si pan starosta ještě jednou rozmyslel, jestli bude podporovat svérázného podnikatele, nebo se bude snažit zajistit práci pro občany města.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama