Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2012 8:56:42

Další nerozumný vládní škrt

Další nerozumný vládní škrt

Jedním z navrhovaných „úsporných“ opatření vlády je i zrušení doplatku na bydlení.

Toto zdánlivě bezvýznamné opatření se drtivě dotkne životů téměř 30 tisíc lidí, kteří jsou na něm závislí. V našem kraji se jedná zhruba o 4,5 tisíce lidí. Doplatek na bydlení pobírají ti, kterým po uhrazení nákladů na bydlení nezbývá takzvaná částka na živobytí, jejíž výpočet se odvíjí od existenčního a životního minima.

Typickými příjemci doplatku na bydlení jsou ti nejchudší: lidé v hmotné nouzi, sociálně slabé rodiny s dětmi, obyvatelé azylových domů a nezletilé a nezaopatřené děti v ústavech zřizovaných ministerstvem školství.

Je celkem dobře možné, že vláda svým neuváženým rozhodnutím a pouhým škrtnutím pera udělá z mnoha tisíců lidí bezdomovce. Měsíční pobyt v azylovém domě vyjde i se stravou na více než tři tisíce korun. Pokud vláda těmto lidem doplatek na bydlení sebere, budou muset azylové domy opustit, protože si je nebudou moci dovolit. Kam půjdou a co s nimi bude, je pánům ministrům viditelně srdečně jedno.

Na ulici zřejmě skončí i lidé v hmotné nouzi, kteří žijí v nájemních bytech a mají uzavřené dlouhodobé smlouvy. Jednoduše na uhrazení nájmu nebudou mít prostředky. Co s nimi bude, vládu také nezajímá.

Určitě se ještě dočkáme pravicově populistických výkřiků, ať jdou pracovat a na bydlení si vydělají vlastníma rukama. Zní to sice hezky, ale ve chvíli, kdy je v našem kraji na jedno pracovní místo 46 nezaměstnaných, mi to nepřijde reálné. Jak si mají vydělat, když práce prostě není? Opravdu chce tato nekompetentní vláda udělat z lidí, kteří už teď počítají doslova každou korunu, bezdomovce?

Jedním ze znaků civilizované společnosti je to, že se umí postarat o slabé a bezmocné. Je smutné, že naše vláda chce právě takovým lidem sebrat i to málo, co mají. Střechu nad hlavou a jakžtakž důstojnou existenci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama