Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2012 17:10:00

Premiér chce zřejmě aplikovat drastické vládní metody i v krajích

Premiér chce zřejmě aplikovat drastické vládní metody i v krajích

Premiér Petr nečas slibuje, že pod pravicovým vedením budou kraje bez dluhů. Škoda, že neuvedl, jak toho chce dosáhnout. Nechci ho podezírat z populismu, ale možná to sám v tuto chvíli neví.

Ke konci roku 2011 činily celkové úvěry ústeckého kraje 1,7 miliardy korun. Tedy asi 2 000 Kč na jednoho obyvatele kraje. Pro zajímavost, státní dluh, za nějž nese odpovědnost vláda, je v současné době na hranici 160 tisíc Kč na jednoho občana včetně důchodců a nemluvňat.

Hlavní příčiny zadlužení kraje jsou tři. Zaprvé jde o likvidaci následků ničivých bleskových povodní, které náš kraj opakovaně postihly v uplynulých letech. Na rychlé odstranění vzniklých škod si Ústecký kraj musel vzít úvěr ve výši okolo 500 milionů korun.

Zadruhé jde o pomoc obcím a městům při financování jejich projektů na opravu a výstavbu kanalizací, vodovodů, komunikací apod. Prostředky ve výši další půl miliardy korun obcím původně slíbila uhradit současná vláda. Ta však svůj slib nečekaně zrušila a tento závazek musel převzít kraj. Hrozilo totiž vážné nebezpečí, že by se řada obcí dostala do tak svízelné finanční situace, že reálně hrozil jejich bankrot.

Zatřetí jde o spolufinancování a předfinancování projektů hrazených především z evropských dotací, které jsou významným zdrojem nových investic a pomáhají vytvářet nová pracovní místa. Tyto peníze se po dokončení projektů kraji z větší části vrátí, právě proplacením ze strany EU.

Ústecký kraj nemá problémy se splácením svých závazků, veškeré budoucí výdaje vzniklé z titulu úvěrového zatížení jsou zohledněny v rozpočtovém výhledu a následně ročním rozpočtu kraje. Zadluženost kraje je na udržitelné úrovni, která byla potvrzena kladným závěrem ze strany Ministerstva financí ČR.

Pokud dnes ODS mluví o bezdlužnosti krajů, mluví o nezájmu při likvidaci škod po živelných pohromách, mluví o nezájmu využít evropské dotace pro rozvoj kraje, mluví o propouštění zaměstnanců v příspěvkových organizacích kraje, mluví o redukci školství, dopravy a sociálních služeb. Je toto vše skutečně v zájmu občanů?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama