Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2010 17:08:00

Rozvoj sociálních služeb v přeshraniční oblasti ČR – Sasko

Rozvoj sociálních služeb v přeshraniční oblasti ČR – Sasko

Tisková zpráva z 45. jednání Rady Ústeckého kraje ve III. volebním období.

Žádost o dotaci na projekt „Rozvoj sociálních služeb v přeshraniční oblasti ČR – Sasko“
Rada Ústeckého kraje schválila účast Ústeckého kraje v projektu „Rozvoj sociálních služeb v přeshraniční oblasti ČR - Sasko“ ve funkci nositele projektu se spoluúčastí Ústeckého kraje ve výši 28 955 EUR.  
Sociální služby, kterých využívají senioři a zdravotně a mentálně postižení, často neodpovídají jejich potřebám. Projekt se zabývá otázkou, jak tuto situaci zlepšit. Na základě připravovaných rozsáhlých analýz proto vznikne vzdělávací inovativní program pro sociální a zdravotní pracovníky.

Hlavní cílovou skupinou jsou pracovníci v oblasti péče o seniory a postižené osoby (pracovníci domovů pro seniory, pečovatelských služeb pro seniory a pečovatelských služeb pro zdravotně a mentálně postižené). Sekundární cílovou skupinou jsou pak samotní příjemci služeb.
Projekt je připraven na 2 roky.

Všeobecným cílem projektu je zmapování aktuální situace v oblasti péče o seniory a postižené osoby. Výstupem projektu bude především jednotný plán vzdělávání cílové skupiny a zpracování dokumentů monitorujících situaci v oblasti péče o seniory a zdravotně a mentálně postižené občany. Dále jde především o vypracování Analýzy sociálních služeb, sestavení publikace pro cílové skupiny projektu fungující jako vzdělávací materiál a příručka. Dalším cílem projektu je také zpracování internetového portálu, který bude mapovat poskytovatele sociálních a zdravotních služeb na obou stranách hranice.

Návrh Strategie podpory technického vzdělávání na vysokých školách v Ústeckém kraji
RÚK projednala návrh Strategie podpory technického vzdělávání na vysokých školách v Ústeckém kraji a doporučila Zastupitelstvu Ústeckého kraje tento návrh schválit.

Ústecký kraj patří mezi regiony, které se potýkají s nedostatkem pracovníků vysokoškolsky vzdělaných v  technických oborech. Nedostatek kvalifikované pracovní síly může limitovat další rozvoj podnikání v Ústeckém kraji. Již v současné době jsou některé profese nedostatkové, jedná se zejména o obory strojírenské a energetické.

Rozvoj lidských zdrojů je jednou z priorit Ústeckého kraje. Aby byly postupně odbourávány slabé stránky rozvoje lidských zdrojů, mezi které patří mimo jiné nevyhovující vzdělanostní a kvalifikační struktura obyvatelstva, tedy i nízké procento vysokoškolsky vzdělaných lidí, poskytuje Ústecký kraj několik motivačních programů. Strategie podpory technického vzdělávání na vysokých školách v Ústeckém kraji naváže na programy pro střední školství a propojí je se Stipendiem Ústeckého kraje pro vysokoškoláky.

Návrh podpory technického vzdělávání na vysokých školách – podpora strukturálně postižených regionů
Návrh vychází z usnesení vlády České republiky č. 141 ze dne 22. února 2010 o vymezení regionů se soustředěnou podporou státu na roky 2010 – 2013, které v bodě IV. doporučuje hejtmanům podpořit v rámci územního obvodu svých krajů rozvoj regionů se soustředěnou podporou státu. Příloha k tomuto usnesení v bodě I. definuje strukturálně postižené regiony, z nichž se na území Ústeckého kraje nacházejí okresy Most, Chomutov, Teplice a Ústí nad Labem.

Financování projektu

V součtu za vybrané okresy činí počet budoucích absolventů středních škol, kteří mají předpoklady  pokračovat na VŠ v technických oborech vzdělání cca 1400 žáků.

•    Při předpokladu, že do prvních ročníků technických VŠ nastoupí 10% z nich, budou náklady na motivační příspěvek činit 1 450 000,- Kč ročně maximálně.
•    Při předpokladu, že nastoupí 5% z nich, bude to 750 000,-  ročně.

Garantem finanční realizace projektu by byla jako partner SPŠ a VOŠ, Chomutov, Školní 50, která by spolu s Ústeckým krajem a ČVUT program vyhlásila, administrovala by jej a vyúčtovala. Náklady na realizaci projektu  předpokládáme okolo 50 000,- Kč.

Partneři pro realizaci programu
Pro snadnou realizaci programu směrem k ČVUT a individuálně ke studentům je třeba zapojit alespoň jednu příspěvkovou organizaci kraje, nejlépe SPŠ a VOŠ, Chomutov, Školní 50. p.o., která již má zkušenosti s realizací Programu podpory technického vzdělávání v Ústeckém kraji. Měla by mít úlohu finančního garanta programu.

Plán oprav silnic II. a III. třídy – 2. část
Rada odsouhlasila předložené doplnění plánu oprav na silnicích II. a III. třídy na území Ústeckého kraje na rok 2010 navržené ve výši 56 200 tis. Kč. Tento finanční objem je opět naplněn opravami z celé oblasti Ústeckého kraje a byl připravován ve spolupráci se Správou a údržbou silnic Ústeckého kraje, příspěvkovou organizací (vč. přihlédnutí k žádostem obcí o provedení oprav).
Navržené akce (v příloze) budou financovány z prostředků rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který byl posílen usnesením Vlády ČR č. 214 ze dne 15. 3. 2010.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama