Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2016 10:20:04

Astana, konference „Náboženství proti terorizmu“

Astana, konference „Náboženství proti terorizmu“

Přišel čas sporů a konfrontací mezi církvemi. I přes někdy rozdílné názory bylo na závěr přijato memorandum.

Když mi asi před dvěma měsíci velvyslanec Kazašské republiky přinesl pozvání předsedy jejich Senátu k účasti na konferenci „Církve proti terorizmu„ připravované v Astaně považoval jsem to za omyl. Několikrát jsem se musel ujistit, že pozvání není pro předsedu Senátu Štěcha. Nebylo, adresát byl správný, senátor Jaroslav Doubrava. Po vyřešení několika „maličkostí“, které si vzal za své pracovník ambasády a můj přítel Damir Uazhanov jsem 29. května najednou seděl v letadle s kurzem Astana.  O dokonalé přípravě a organizaci jsem se přesvědčil již na letišti po přistání. Nestačil jsem si uvědomit, že mám cestu za sebou a již jsem byl osloven pracovníkem organizačního štábu.



Třicátý prvý květen, konference začíná. Je v nádherném sále astanské pyramidy. Obrovský kulatý stůl a kolem něho na osmdesát zástupců států a církví. Jednání zahajuje předsedající poděkováním panu prezidentovi Kazachstánu Nursultanu Nazarbajevu za tuto jeho další z celé řady mírových iniciativ. Toto poděkování jsme přijali dlouho trvajícím potleskem. Ostatně díky panu prezidentovi se nesly po celý den snad ve všech vstoupeních účastníků. Plným právem. Ústředním motem jednání je konstatování, že terorizmus je černým zlem, bičem současné doby.  Plně jsem souhlasil s názorem, že přišel čas převzít iniciativy mírotvorci. Názor, který je čím dál aktuálnější. Musím přiznat, že ve světle současného dění ve světě mi některá vystoupení připadala „trochu“ neupřímná. Tvrzení, že islámský terorizmus odstraní komunikace, dialog, nebo tvrzení, že Alláh miluje spravedlivé, mi vyvolalo vzpomínky na nepřeberné množství videozáznamů brutálních vražd a rozhovorů s vyznavači islámu, kteří přišli do Evropy jako utečenci ze svých zemí. V ostrém kontrastu tak bylo vystoupení Izraelského delegáta. Stojí za ocitování: „bez míru není nic. Není vody, není slunce, nejsou děti, není nic. Musíme všemi silami bojovat proti terorizmu, musíme milovat druhého, jako sebe samého. Nebude li to tak, vše skončí……“ Moudré a pravdivé! V závěru zazněl i názor, že islám se představuje jako agresor, jako islám starého věku.

Přišel čas sporů a konfrontací mezi církvemi. I přes někdy rozdílné názory bylo na závěr přijato memorandum.  
Jaroslav DoubravaPraha/Astana 17. června 2016 
PROHLÁŠENÍÚČASTNÍKŮ MEZINÁRODNÍ KONFERENCE„NÁBOŽENSTVÍ PROTI TERORISMU“(31. května 2016, Astana)
Na mezinárodní konferenci „Náboženství proti terorismu“ se sešli poslanci i političtí a náboženští představitelé z celého světa.
My, účastníci, upozorňujeme na rostoucí význam a úlohu mezináboženského dialogu, mezinárodní spolupráce a politické i meziparlamentní diplomacie při zajišťování duchovních a právních základů celosvětového míru a bezpečnosti a posilování jednoty a účinnosti univerzálních lidských principů i společných náboženských hodnot a práv, a prohlašujeme následující:
1. Důrazně odsuzujeme terorismus a násilný extremismus ve všech jejich formách a projevech a považujeme je za jedno z nejnebezpečnějších a nejvážnějších ohrožení naší společné náboženské spirituality, mezinárodní bezpečnosti a prosperity lidstva.
2. Jsme šokováni krutými teroristickými činy v různých částech světa, které si vyžádaly život mnoha nevinných lidí, které porušují lidská práva a svobody a které mají tragický dopad na celé národy a státy.
3. S hlubokým zármutkem přihlížíme utrpení náboženských společenství v některých částech světa. Stovky tisíc civilistů byly nuceny opustit své domovy. Teroristé útočí na uznávané náboženské vůdce. Na starodávných náboženských památkách a svatyních byly napáchány značné škody.
4. Upozorňujeme na důležitost přijetí rezoluce Valného shromáždění OSN, která by zakazovala hanobení náboženství a jejich symbolů a která by zdůrazňovala principy tolerance, mírového soužití a mezináboženského dialogu.
5. Hluboce nás znepokojuje, že mezinárodní terorismus pod záminkou náboženských poselství porušuje lidská práva a svobody, vážně poškozuje kulturní a duchovní dědictví lidstva, podrývá autoritu a ohrožuje mezináboženskou harmonii.
6. Jsme přesvědčeni, že extremistické a teroristické ideologie jsou v rozporu s humanistickými hodnotami náboženství. Proto důrazně odsuzujeme pokusy teroristů o radikalizaci náboženského přesvědčení a věrouky, které způsobují nenapravitelné škody na duchovní jednotě a vzájemném obohacování lidí a ohrožují mezinárodní stabilitu a bezpečnost.
7. Jsme si vědomi, že státy musejí přijmout opatření, která by v rámci příslušné jurisdikce poskytovala všem ochranu před teroristickými činy, a zdůrazňujeme proto význam podpory a ochrany lidských práv a základních svobod v rámci boje proti terorismu a násilnému extremismu.
8. Obzvláště nás znepokojuje, že extremistické ideologii ve větší míře podléhá mládež, a vyzýváme proto státy, aby znásobily své úsilí v oblasti aktivního zapojení a posílení pozice mladé generace, a zabránily tak její radikalizaci.
9. Zdůrazňujeme roli žen a rodin ve vzdělávání mládeže v boji proti extremistickým ideologiím.10. Zdůrazňujeme důležitost kvalitní náboženské výchovy a potřebu specializovaného školení náboženských vůdců s cílem účinně bránit šíření teroristických a extremistických ideologií.
11. Vítáme rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2250 a 1325, které zdůrazňují důležitost účasti žen a mládeže při rozhodování na různých politických úrovních.
12. Jsme přesvědčeni, že s terorismem a násilným extremismem nemůže a neměla by být spojována žádná rasa, etnická skupina, národnost ani náboženská víra.
13. Doporučujeme všem, aby znásobili úsilí při sdělování skutečného poselství a skutečných hodnot různých náboženství náboženským společenstvím a všem lidem, aby nedošlo k nedorozumění a chybné interpretaci.
14. Jsme přesvědčeni, že lidstvo může proti této celosvětové hrozbě bojovat posílením dialogu a prohloubením vzájemného porozumění mezi kulturami a náboženstvími i vytvářením společných sdružení v boji proti terorismu.
15. Vyjadřujeme podporu všem náboženstvím, jejich představitelům a dalším významným osobnostem při jejich ušlechtilém poslání čelit násilí a řešit konflikty a podporovat univerzální hodnoty, lidská práva, respekt a porozumění mezi společenstvími.
16. V této souvislosti vítáme setkání papeže římskokatolické církve Františka a patriarchy Moskvy a celé Rusi Kirilla, které prokázalo ochotu náboženských představitelů odložit stranou všechny rozdíly a zahájit dialog ve jménu míru. Podporujeme výzvu představitelů těchto dvou hlavních církví ke společnému celosvětovému boji proti terorismu. Jsme si rovněž vědomi významu setkání papeže římskokatolické církve Františka a vrchního imáma islámské univerzity Al-Azhar Ahmada al-Tájiba s cílem podporovat dialog mezi náboženskými společenstvími.
17. Jsme si vědomi důležitosti zapojení místních vůdců a občanské společnosti do boje proti terorismu a věříme, že s jejich účastí mohou vlády dosáhnout větších úspěchů.
18. Uvědomujeme si zásadní roli poslanců v boji proti terorismu a násilnému extremismu, a věříme proto, že se mezinárodní právo i vnitrostátní právní předpisy musejí stát účinným prostředkem boje proti terorismu i předcházení jeho vzniku. Upozorňujeme na důležitost poslanců a jejich spolupráce s náboženskými představiteli při přijímání legislativy prosazující toleranci.
19. Vyjadřujeme společné odhodlání k neutuchajícímu boji proti těm, kteří vytvářejí, financují a vyzbrojují teroristické organizace pro podporu svých vlastních zájmů.
20. Zdůrazňujeme nutnost úsilí k odstranění hlavních příčin terorismu, jako například chudoby, hladu, nezaměstnanosti, nestability a konfliktů.
21. Jsme proti všem pokusům využívat média k obhajobě násilí a podněcování konfliktů, například z náboženských důvodů. Média na sebe musejí vzít větší odpovědnost za způsob prezentace i obsah témat, o kterých informují.
22. Vyjadřujeme podporu pro další prosazování Globální protiteroristické strategie OSN a vyzýváme státy, aby vynaložily veškeré úsilí k její realizaci a k dosažení konsensu ohledně mezinárodní definice terorismu.
23. Vítáme výsledek dialogu OSN na vysoké úrovni „Náboženství za mír“, který byl iniciován Kazachstánem a který se konal 6. května 2016 v New Yorku pod záštitou předsedy 70. zasedání Valného shromáždění OSN. Cílem tohoto dialogu byla realizace akčního plánu pro předcházení násilnému extremismu.
24. Vítáme iniciativu prezidenta Republiky Kazachstán Nursultana Nazarbajeva na vytvoření globální protiteroristické koalice (sítě) pod záštitou OSN a přijetí komplexního dokumentu OSN o boji proti terorismu, v souladu s ustanoveními Globální protiteroristické strategie a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.
25. Žádáme mezinárodní společenství o podporu manifestu prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva „Svět. 21. století“, který navrhuje globální strategii společných a odpovědných kroků různých zemí s cílem zničit virus v podobě válek a konfliktů.
26. Zejména nás znepokojuje hrozba jaderného terorismu. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby následovalo příkladu Kazachstánu, který se vzdal čtvrtého největšího jaderného arzenálu a před 25 lety uzavřel Semipalatinský jaderný polygon, čímž dal příklad pro vytváření bezpečné budoucnosti pro celou planetu.
27. Upozorňujeme na zvláštní roli Kongresu vůdců světových a tradičních náboženství, který se stal účinnou platformou pro globální mezináboženský dialog.
28. Žádáme celé mezinárodní společenství, aby spojilo své úsilí v boji proti terorismu, a zdůrazňujeme nutnost pokračovat v konstruktivním dialogu mezi poslanci a náboženskými vůdci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama