Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2015 20:42:37

Expo-2017 - Kazachstánský most do budoucnosti

Expo-2017 - Kazachstánský most do budoucnosti

Logo mezinárodní specializované výstavy „Astana EXPO – 2017“, která se koná v období od 10. června 2017 do 10. září 2017 v kazachstánském hlavním městě, představuje tři lístky, uspořádané kruhem, což symbolizuje energii a neustálý pohyb.

 

Expo-2017 - Kazachstánský most do budoucnosti

Logo mezinárodní specializované výstavy „Astana EXPO – 2017“, která se koná v období od 10. června 2017 do 10. září 2017 v kazachstánském hlavním městě, představuje tři lístky, uspořádané kruhem, což symbolizuje energii a neustálý pohyb.

Sloganem výstavy se stala slova „Energie budoucnosti“, což znamená, že je věnována jednomu z aktuálních témat současnosti – alternativnímu zdroji energie. Jinými slovy, na výstavě budou představeny nejnovější úspěchy, které byly dosaženy ve sféře využívání obnovitelných zdrojů energie. Cílem výstavy je zaměřit pozornost návštěvníků na výhody energie budoucnosti, jako je ekologická čistota, nízké náklady na provoz a šetrnost k životnímu prostředí. Uvedené téma je dnes velice aktuální, neboť naše ekonomika je ekologický spojena s tím, co nám dává naše Země.

Pro obyvatele Kazachstánu ale ani ve státech Centrálně-Asijského regionu to není běžná událost. V „šesté části země“, na které jsou rozložené státy, které byli dříve součásti SSSR, se nikdy dříve mezinárodní výstava v podobném měřítku nekonala.  Možná proto je tak velký zájem ze strany světové veřejnosti. V minulém týdnu, během návštěvy Prezidenta RK Nursultana Nazarbajeva v ČLR, bylo sděleno, že Výbor pro podporu mezinárodního obchodu tohoto východního souseda Kazachstánu se zavázal přivést na výstavu „EXPO-2017“ nové investory. 

Mimo finančního vkladu Čína pomůže v zajištění konzultační, informačně-analytické a metodologické podpory. Dále se podělí o své zkušenosti z výstavy „EXPO-2010“ v Šanghaji. Následně byla projednána vzájemná spolupráce v oblasti komerční a investiční činnosti, turismu a podnikání. Propagací a získáváním turistů pro návštěvu „Expo-2017“ se bude zabývat největší cestovní kancelář Číny «Сһіпа International Travel Service Limited, Head Offices.”

Dle sdělení amerických odborníků, Kazachstán zvolil velice úspěšně téma výstavy - „Energie budoucnosti“. Tato informace byla sdělena během návštěvy prvního náměstka ministra zahraničních věcí Kazachstánu Rapilya Zhoshybajeva ve Washingtonu. O účast na výstavě v roce 2017 má zájem i celá řada amerických společností. Svou účast potvrdilo pět mezinárodních organizací, včetně Světové banky. Viceprezident Světové banky během předání oficiálního dopisu pro Premiéra RK komisařovi EXPO-2017  Rapilyu Zhoshybajevovi řekl, že se na připravovanou výstavu velice těší.

Komisař EXPO-2017  informoval o opatřeních, které připravuje kazašská vláda, o probíhajících jednáních z hlediska  zavedení  bezvízového styku pro občany USA  a otevření přímého letu mezi New Yorkem a hlavním městem Kazachstánu Astanou.

Nursultan Nazarbajev navštívil na jaře letošního roku připravovaný výstavní komplex „Astana EXPO-2017“ a zdůraznil potřebu účelového využití budov po ukončení výstavy. Objekty by neměly zůstat nevyužity tak, jak se to stalo v některých zemích - řekl představitel Kazachstánu.  Již teď je potřeba řešit, jaké bude další využití komplexu. Prezident poznamenal, že uskutečnění EXPO-2017 zahrnuje i demonstraci dosažených úspěchů Kazachstánu. Kazachstán představí i své další plány, protože je znám jako velký energetický stát, vedoucí stát pro těžbu uranové rudy, exportér pšenice a vlastník rozsáhlých přírodních zdrojů. Je potřeba ukázat světu novou zemi, která je zaměřena na budoucnost.

Na začátku loňského roku bylo v Kazachstánu rozhodnuto vyčlenit 1 trilion tenge z Národního fondu na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti v letech 2014 -2015 ve dvou tranších po 500 miliard tenge. Toto rozhodnutí bylo uskutečněno v době, kdy cena za barel ropy a jiné vývozní produkty  byla  velice vysoká, tržby z vývozu surovin v zemi byly ukládány do Národního fondu. Jednalo se o jeden z hlavních úkolů státu – zvýšení ekonomické odolnosti vůči vnějším šokům, a to i v případě, že dojde ke snížení cen za vývoz přírodních zdrojů. Během každoročního projevu k národu, v listopadu 2014, prezident RK nařídil v pokračování výstavby komplexu EXPO-2017 a nařídil dodatečně  vyčlenit  pro jeho úvěrování 40 miliard tenge, k již poslaným 25 miliardám.

Již dříve N. Nazarbajev zdůrazňoval, že k přípravě EXPO-2017 je třeba využívat centra pro výzkum a uplatňování světových zkušenosti při hledání a vytvoření energie budoucnosti a zelené ekonomiky. Je potřeba a nutnost vytvořit podmínky pro převedení hromadné dopravy na ekologicky čisté palivo, zavádět elektromobily a vytvořit pro ně vhodnou infrastrukturu. Výstava v Kazachstánu, která se koná pod heslem „Energie budoucnosti“ je zaměřena na to, aby přilákala pozornost lidstva k opatřením z hlediska využívání obnovitelných zdrojů energie. Návštěvníkům budou prezentovány aktuální problémy jako je boj proti změně klimatu a snižování vývozu uhlíku, podpora využívání alternativních zdrojů energie, zejména obnovitelných zdrojů, zajištění bezpečnosti dodávek energie, řízení výroby, uchovávání a využívání energie, které mohou osobně posoudit.

Můžeme směle říci, že v koncepci EXPO-2017 jsou zachovány představy britských řemeslníků, jejichž unie se stala iniciátorem provedení první Světové výstavy v roce 1851 ve Velké Británii. Od té doby se na mezinárodních specializovaných výstavách „Expo“ vždy demonstrovaly nejen nejnovější vědecko-technické úspěchy, perspektivy rozvoje, ale i historie, tradice a kultura států. Cílem světových výstav je rozšiřování mezinárodních, ekonomických, politických, kulturních a vědeckých vztahů mezi národy. Pokud víme, přihláška k účasti od naší republiky stále do Astany nedorazila. Nemáme pocit, že bychom neměli co ukázat, stejně jako nemáme pocit, že bychom právě na této výstavě měli chybět.

                                                           Svetozár Plesnik, Jaroslav Doubrava

   

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama