Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2016 16:53:59

Senátor Doubrava: Senioři se stydí žádat stát o sociální dávky

Senátor Doubrava: Senioři se stydí žádat stát o sociální dávky

Ústecký senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši. cz) patří k nejhlasitějším odpůrcům přílivu uprchlíků do Evropy

  Rozhovor přejatý z Žít Ústí

Senátor Doubrava: Senioři se stydí žádat stát o sociální dávky

2.3.2016 10:19

Ústecký senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši. cz) patří k nejhlasitějším odpůrcům přílivu uprchlíků do Evropy.

Co přesně vám vadí? Že uprchlickou krizi politici neumějí řešit?

Do Evropy přichází jiná kultura, přicházejí nevzdělaní lidé, lidé, kteří nechtějí pracovat. Vždyť v médiích koluje celá řada jejich vyjádření, že přicházejí do Evropy za sociálními dávkami. Vezměte si to logicky: Proč nezůstávají u nás v České republice? Proč směřují do Německa, Švédska? …protože tam jsou vysoké sociální dávky. Naše vláda by měla kategoricky odmítnout jakýkoli příliv imigrantů k nám. Je to celé nesmysl a mám pocit, že se v Bruselu zbláznili.

Nechce se mi házet všechny uprchlíky do jednoho pytle. Jsou mezi nimi i ti, kteří opravdu prchají před válkou a potřebují pomoc.

Ano, chci pomoci těm, kteří pomoc opravdu potřebují. Ale podívejte se, odkud sem imigranti přicházejí. Nejsou to jen země, kde se válčí. A také se podívejte, jací imigranti do Evropy přicházejí? Je zvláštní, že se říká, že chudáci vydělají jeden dolar za den a pak mají tisíce dolarů na to, aby se sem dostali. Jestliže budu mít rodinu v ohroženém pásmu, tak se přece budu snažit dostat do bezpečí nejdříve ženu a děti. Podívejte se, kdo sem přichází? To jsou mladí kluci. Proč nebojují za svou zemi ve válce? Média píší o tom, že proti Islámskému státu v těchto zemích bojují ženy. To je normální, že ženy válčí, zatímco muži prchají do Evropy?

Dobře, ale abychom byli spravedliví, jsou mezi nimi i potřební. Je správné jim pomoci.

Ano. Jenže my neumíme pomáhat ani „vlastním“ potřebným. Žije se snad nějak skvěle matkám samoživitelkám nebo seniorům? Setkávám se s případy, kdy tito lidé žijí pod hranicí chudoby. Nedávno do mé kanceláře přišla paní, která neměla peníze na sunar. Dokonce ji chytla ochranka v supermarketu, jak sunar pro své dítě kradla. Když ti strážci viděli, v jaké je situaci, na ten sunar se složili a peníze jí dali. Mluvil jsem i se starší paní, která právě šla od lékaře a v ruce držela několik receptů na léky. Přemýšlela, zda si může dovolit vyzvednou léky, protože pak nebude mít peníze na jídlo. Tito lidé jsou také potřební a nikdo jim nepomáhá. Na druhé straně se pak setkáte s tím, že v sousedním Sasku si rodina imigrantů v supermarketu nakoupí plný koš a u pokladny řeknou, že to platí frau Merkel. Pokladní se jich bojí a v podstatě by s nimi stejně nic neudělaly. Takže tyhle prodavačky nakonec ten nákup zaplatí. Co dodat?

Formou pomoci pro matky samoživitelky nebo seniory jsou sociální dávky.

Odhlédnu-li od toho, že starší generace ani neví, že na nějaké dávky má nárok anebo kde a jak si o ně požádat. A ještě je tady jedna věc. Mluvíme o lidech, kteří celý svůj život pracovali, starali se o rodinu a prostě byli soběstační. Oni se nyní často i stydí o nějaké dávky žádat. To je přece špatně.

To ano. Ale jste zákonodárce, tak máte možnosti…

On je špatně nastavený celý systém sociálních dávek. Už tři roky leží v Poslanecké sněmovně náš návrh zákona o veřejné službě, který nastavuje nějakou laťku pro zneužívání dávek. Senát návrh schválil před třemi roky a od té doby se zasekl ve sněmovně a nic se neděje



RSS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama