Jaroslav Foldyna

  • SPD
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2017 12:27:00

Měli bychom se všichni stydět

Měli bychom se všichni stydět

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 9. 2017. Reakce na interpelaci poslance Františka Váchy.

Děkuju za slovo. Chtěl jsem se jenom připomenout. Já jsem z Ústeckého kraje a tady někdo řekl, že vysoké školy mají tolik peněz, že nevědí, co s nimi. Měl jsem tady takovou tabulku, kterou jsem dával panu premiérovi a dával jsem ji i panu ministrovi školství, kde jsou provozní peníze vysokých škol. A jak jsem se díval, tak nejméně provozních peněz měl ÚJEP a vysoká škola v Ostravě, nejvíce peněz se pohybovalo samozřejmě v Praze a samozřejmě v Brně.

Víte, kolegové, nezlobte se, nechci použít hrozné slovo, které se do Sněmovny nehodí, ale ta liberalizace, kterou jsme tady všichni předvedli za těch posledních 25 let vysokého školství, ta ho tak zprznila, promiňte, že to tak řeknu, že bychom se měli všichni stydět. A přestaňte prosím vás si tady navzájem házet ty míčky z jedné strany na druhou, dívají se na nás lidi a myslím si, že se jim musí z nás zvedat žaludek. Přestaňte si tady vyčítat donekonečna, co kdo udělal, a pojďte něco konečně pro ty školy udělat. Přestaňme liberalizovat věci, které prostě vidíte sami, že nás táhnou dolů.

My jsme národ Jana Ámose Komenského a přibližujeme se Mongolsku. A když jsem to řekl jednomu člověku, který se tím vysokým školstvím zabývá - já jsem lodní mechanik - tak mi říkal, Jardo, ale to Mongolsko udělalo velký pokrok. Já povídám, no jo, to je dobrý, ale my mu jdeme naproti tam dolů.

Prosím vás, pojďme to změnit. Přestaňte si tady vyčítat vzájemně a zamyslete se nad tím, co nám tady vzniklo soukromých vysokých škol, co tady produkují, co se do toho dává peněz a co je výsledek. To je to podstatné.

Jaroslav Foldyna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama