Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2016 16:20:00

Je na čase zahájit diskusi o znovuzavedení okresních úřadů

Je na čase zahájit diskusi o znovuzavedení okresních úřadů

Projev na 28. schůzi Senátu 19. října 2016 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o pozemních komunikacích:

Já s tím zákonem nemám problém, ale možná dvě poznámky.

Ta první je věta "tak to teď nějak přijmeme a potom to opravíme". To, co teď opravujeme, bylo známé už tehdy, to nebylo nic, co bychom nevěděli. A děláme to velmi často "tak pojďte teď, ať už ten zákon máme, to se potom opraví". A jak to dopadá, potom se to složitě opravuje.

Ta druhá poznámka je, ono hezky se řekne, přesuneme kompetence na ORP neboli obce s rozšířenou působností, protože ty malé obce s tím mají problém. Ale ty ORP už také začínají mít problém. Tím, že jsme zrušili okresní úřady, tak vlastně vláda a jednotlivá ministerstva nemají žádného jiného adresáta na další a další ukládání úkolů v přenesené působnosti než obce s rozšířenou působností. Oni přeci mají ty profíky, oni to přeci umí, tak ať to dělají. Ono by to ještě šlo, kdyby také následovaly peníze. Ale ty peníze jaksi nenásledují. Ono je hezké zvednout platy řidičům, úředníkům. A peníze? No, to si nějak někde sežeňte, však jste měli dobrý výběr DPH, tak si to z toho zaplaťte. Já to říkám proto, že je na čase zahájit diskusi o znovuzavedení okresních úřadů, které nám citelně a zejm. malým obcím chybí, protože u okresních úřadů to bylo jednoduché. Když vláda rozhodla zvýšit platy řidičům, tak přednosta okresního úřadu si dal do rozpočtu potřebných 11 mil. Kč pro dopravce a ty peníze dostal. Když to udělá teď, tak ORP si může tak dát do rozpočtu, co chce. Nikdo jí žádné peníze nedá. Ještě tak bude možná vláda jednat s kraji. Ale protože už je po volbách, tak to zřejmě nebude úplně úspěšné.

Takže já bych jen varoval ty obce s rozšířenou působností, což jsou většinou okresní města, už toho mají také dost. Ale ony velmi obtížně protestují. Myslíte si, že můžu přestat vydávat občanské průkazy nebo pasy? Je hrozně málo činností, kde můžeme protestovat tím, že tu činnost přestaneme vykonávat. Ale ve většině případů nemůžeme. Takže na to jenom upozorňuji a dávám na zváženou, jestli znovu tu diskusi o zavedení orgánu, který by tyto věci dělal, protože to je vysloveně státní správa, aby to nebyly obce s rozšířenou působností. Ono je hezké, když Ministerstvo práce pořád nám dává dokonce i peníze, akorát nám nedává ty budovy, kam posadíme ty dámy, co dělají sociálněprávní ochranu dětí, které přibývají rychleji, než přibývají ty děti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama