Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2018 12:34:23

Bez dotací bude líp

Bez dotací bude líp

„Víš, proč zemědělec bere dotace? No přece, aby tě nestál chleba 100 korun, ale jen těch 30 Kč. Toto je odpověď na vše.“ [1]

To tedy rozhodně není odpověď na vše. Dotace jsou placeny z našich daní a stát na různých daních bere polovinu nebo přes polovinu toho, co si vyděláme. Kdyby se omezily penězovody protékající přes stát (úředníky, politiky..), tak by procentuálně vůči příjmu lidí chleba možná mohl být dražší, ale taky příjmy lidí by mohly být 2x až 3x vyšší. Jiné věci (většina, o které se stát stará) by zase bez státních intervencí byly levnější. Ve výsledku by chleba nestál 30 ale 100, ale pro lidi by to v souhrnu všech ostatních záležitostí bylo výhodnější. I když stále se ještě najde mnoho lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že je pro ně výhodnější, když své peníze odevzdají politikům.

Proč víme, že nechat lidem jejich peníze by pro ně bylo výhodnější? Protože decentralizované rozhodování (lidé jsou různí a každý má své vlastní priority), cenový systém (dotacemi a cenovými regulacemi nepokřivený) a díky tomu možnost provádět ekonomickou kalkulaci, která ukazuje, co se vyplatí a co se nevyplatí, co je třeba vyrábět (více info na mises.cz, libinst.cz). Tyto poznatky ekonomie vysvětlují, proč socialismus v soupeření s kapitalismem nemůže obstát a proč tehdejší východní blok zaostával za západní Evropou, kde toho socialismu měli míň. Toto zaostávání lidé pocítili na svojí životní úrovni. Většina politiků však tyto poznatky ekonomie usilovně ignoruje, protože uplatnění tohoto ekonomického poznání by znamenalo, že by museli nechat lidem jejich peníze.

[1] https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zemedelec-bere-dotace-aby-chleba-nestal-100-kc-rika-farmar-d/r~c5c34f76b4f811e8b5b20cc47ab5f122/

vyšlo na blogu Idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama