Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2018 10:03:05

Svoboda projevu a další zajímavé věci z Listiny

Svoboda projevu a další zajímavé věci z Listiny

Policie České republiky upozorňuje, že Listina základních práv a svobod zaručuje svobodu projevu – ne svobodu po projevu! Pamětníci si hned připomněli rok 1989.

Listina obsahuje ještě další zajímavé pasáže. Například že občané mají právo na bezplatnou zdravotní péči na základě zdravotního pojištění, které si povinně musí zaplatit. Nebo že každý má právo na vzdělání a školní docházka je povinná.

Zajímavá je také pojistka – Článek 23, protože jakýkoli zrovna vládnoucí režim vždy bude tvrdit, že nenastávají podmínky pro aplikaci Článku 23:

„Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.“

Svoboda je totiž obvykle pošlapávána právě činností ústavních orgánů a účinným použitím zákonných prostředků. Vždy s nějakým ušlechtile znějícím zdůvodněním. Čím větší lumpárna, tím ušlechtileji znějící zdůvodnění.

Čím dál tím víc retro.


vyšlo na blogu Idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama