Jiří Bláha

Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017
  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2019 11:55:00

Opravdu chcete pomoct, nebo tady jenom do prázdna mlátit slámu

Opravdu chcete pomoct, nebo tady jenom do prázdna mlátit slámu

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2019 k zákonu o důchodovém pojištění

 Vážené kolegyně, kolegové,

pozorně poslouchám již dva dny nářky většiny opozice na to, jak vláda nic nedělá, jak nekoná, jak neplánuje, a proto jsem si udělal pár poznámek a na základě těch poznámek bych rád trošku popsal dnešní stav, zhodnotil situaci. Chtěl bych jenom upozornit, že nechci svým projevem nikoho urazit, pošpinit, ani zesměšnit, jak mi je často předkládáno. Chci jen opravdu zdokumentovat dnešní stav. Zazněla tady na základě navýšení důchodů řada připomínek a já s řadou připomínek musím souhlasit. Ano, potřebujeme důchodovou reformu, ale v první řadě bych řekl, že nemůžeme přidělit vytvoření důchodové reformy někomu. Říct: Udělej důchodovou reformu! To je jako kdybyste přišli za vynálezcem a řekli: Vytvoř žárovku! Možná bychom ji dodneška neměli. Tak to prostě je.

Vytvořit něco, co nemám v srdci, nebo o co jsem se nikdy nezajímal, tak není lusknutím prstů. A já bych chtěl jenom doplnit následující věci: Ano, projídáme si státní rozpočet. Ano, máme přebujelou byrokracii. Ano, stát, úřady, města nehospodaří dle zásad správného hospodáře. Ano, neřešíme budoucnost v souvislostech. Ano, je nutné udělat změnu a důchodovou reformu. Ano, naší cíle jsou krátkodobé. A takto bych mohl pokračovat.

Ale musíme si říct to nejdůležitější: kdo za to může. Já jsem si zapomněl mobil a jestli mi dovolíte, tak to vezmu jen tak z hlavy. (Kolega poslanci mobil přinesl.) Určitě za to nemůžeme vinit poslední vládu, ani poslední vlády a nemůžeme za to vinit konkrétní lidi, protože již od začátku po revoluci, kdy nastoupila první vláda, tak se jenom zamyslete, z jakých lidí byla složená. Takhle bychom mohli postupovat těmi časy a já si pamatuji, že už někdy před patnácti lety jsem slyšel: je potřeba udělat důchodovou reformu, dokonce z úst pana Kalouska, a že to určitě udělá a nikdy k tomu nedošlo. A zase - zamysleme se nad tím, koho jsme tady měli za premiéry. Měli jsme tady prognostiky, měli jsme tady pracovníky památkové péče, měli jsme tady strojvedoucí, měli jsme tady třeba i hlavní ekonomy, nebo lidi, kteří řídili banku, projektanty, fyziky, dokonce jsme měli jednoho premiéra, který nikdy nepracoval. A tak věřte tomu, že ten současný premiér alespoň ví, jak je tu korunu, než se může někam vložit, těžké vytvořit. (V sále je obrovský hluk!)

Takže bych připsal vinu úplně všem, kteří tady dneska, nebo za posledních třicet let byli, ale i nám, poslancům. Zajímá se někdo podrobně o státní rozpočty, o rozpočty jednotlivých úřadů? Vyžádal si někdo z nás rozklíčování jednotlivých položek, které jsou v rámci rozpočtů? Jenom na rozpočtech úřadů se ročně nevyčerpá 150 mld, takže zdroje jsou. Když to tady někdo přede mnou řekl, myslím si, že to byl premiér Špidla, opravdu zdroje jsou, jsou v rozpočtech, jsou v nákupu služeb státu, protože jenom kdybychom zprůměrovali nákup služeb, tak bychom ušetřili půl miliardy. Jsou ve státních, krajských a městských firmách. Jsou v tom, že neumíme sdílet služby. V každé instituci, v každém úřadě máme svoje mzdové oddělení, máme tak přebujelou byrokracii, že když se bavíte s jednotlivými zástupci úřadů a institucí, tak vám řeknou, že 75 % svého času tráví odpovídáním na dotazy svých kolegů z jiných ministerstev a z jiných úřadů. To je k zaražení, že jo? (Hluk v sále neutichá.)

Neumíme sjednotit dotační tituly, zdravotnictví - o tom bychom se mohli bavit klidně další dvě hodiny. Nákup energií, nenakupujeme centrálně, každý si nakupuje dle svého. Důchodová reforma nám je jasná - 6 500 obcí. Když se zamyslíte nad tím, že z těch 6 500 obcí přijde 6 500 žádostí třeba o dotační titul, tak jenom tam nám visí obrovská hromada peněz, že kdybychom to uměli předat krajům, aby ty projekty řídily kraje, tak bychom ušetřili, slučovat projekty. Byty a dotace na byty, to je další kapitola, už jsem o ní hovořil. A pak tady máme práci načerno, šedou ekonomiku a s tím spojené exekuce. Tam je dalších 100 mld. A věřte tomu, že tam je minimálně dalších 50 % našeho HDP v šedé ekonomice. Když se mezi čtyřma očima budete bavit s lidmi z Nejvyššího kontrolního úřadu nebo s lidmi, kteří mají na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak vám to potvrdí mezi čtyřma očima, že minimálně 50 % ekonomiky je v šedé zóně. Ale my máme i 7 710 operačních systémů a každoročně na ně padne 10,5 mld. O školství nemá cenu se rozvádět. Máme tady neuvěřitelně rozbujelý rezortismus, takže jednotlivá ministerstva a úřady nepracují společně na vizích, ale zase - znovu bych chtěl připomenout, že to není chyba dnešní vlády, ani té minulé, ani té předminulé, vinu na tom nesou všichni. Kdybych měl takovouto firmu, jako je stát, přebrat, tak ji nejdřív zavřu, abych ji mohl spustit znova, protože předělat takto zkostnatělou a takto nefungující firmu, bublinu, jako je náš stát, se opravdu dá těžko. A věřte tomu, že k tomu nepřispíváme ani my, protože jestliže v hospodářském nebo jiných výborech, rozpočtových a jiných pracují lidi, kteří v životě neví, jak se koruna musí nejdřív vydělat, aby se pak mohla přidělit, tak je to logické, vždycky byli zvyklí jenom žádat: dejte nám a tak to prostě nemůže v žádném případě fungovat. Já jsem pro důchodovou reformu, říkám zcela otevřeně, že o ní přemýšlím již delší dobu. Mám namyšleno, jak by měla fungovat, ale nemůže to dělat jeden člověk, mělo by to být na základě dohody všech politických stran, jinak to dopadne tak, že až tady bude nová vláda, tak to shodí ze stolu a nebude z toho zase nic.

Takže jen tak si tady pročtu svoje poznámky: zdroje máme, kdo za to může, už víme, vize na více let, musíme snít všichni a chodit s nimi sem na to plénum a mluvit o nich. Premiéři, o těch jsem mluvil, jaké jsme tady měli, že některý v životě dokonce ani nepracoval.

Chtěl bych připomenout jednu základní věc. Ty peníze, které můžeme rozdělovat, tady tvoří firmy a řada stran se tady ohání tím, že chce firmám, živnostníkům, řemeslníkům pomoci. A nejzajímavější na tom je, že teď běží kauza EET a veškeré asociace kromě jedné, veškeré svazy kromě jednoho, to znamená, že všichni zástupci podnikatelů, firem a živnostníků EET podporují. Ale bohužel ti, kteří nejvíc křičí, že chtějí firmám, živnostníkům, kteří zaměstnávají a kteří právě tvoří tu ekonomiku, tak oni chtějí to EET zrušit. Takže chcete opravdu pomoct podnikatelům, živnostníkům a nebo chcete pomoci jenom těm, kteří nás okrádají, pracují načerno, zaměstnávají načerno? To je to důležité, protože ekonomiku, a potažmo peníze pro důchodovou reformu, tvoří zaměstnanci, kteří odvádějí sociální a zdravotní. A bez těch poctivých zaměstnanců, kteří budou odvádět, bychom nikdy nemohli důchodovou reformu udělat. Takže se zamyslete nad tím, jestli opravdu tomu stavu chcete pomoct a nebo jestli tady chcete jenom do prázdna mlátit slámu a vytahovat různé argumenty, které pak neumíte domyslet, k čemu EET slouží a k čemu by mělo sloužit a do budoucna k čemu by mohlo sloužit, protože já osobně budu prosazovat, aby ten, kdo bude mít EET, nemusel dělat žádné daňové přiznání. A věřte tomu, že to půjde - všechny údaje máme, máme hlášení o DPH, máme dalších hromadu hlášení, máme odvody za sociální a zdravotní, takže veškerá elektronická data, tak proč bychom ještě měli dělat daňové přiznání.

Takže to jenom tak na okraj, když jste tady celé dva dny mluvili o tom, co by naše vláda potažmo vládní strany měly dělat. Je to na vás na všech. Na nás na všech. A je to o tom jenom, jestli chcete diskutovat.

A jenom na závěr bych chtěl podotknout. Už před rokem a půl jsem si obešel vás všechny a nejvíc mě dostalo prohlášení jednoho z vás (řečník se dívá na pravou stranu sálu, kde sedí opozice), který řekl: "Ale hele, my nemáme vůbec zájem s vámi spolupracovat, my nemáme zájem vůbec se s vámi bavit o tom, jak na důchodovou reformu, jak na finance, jak se zdravotnictvím. My jsme tady, abychom si plnili roli opozice, takže my budeme dělat všechno pro to, abyste (důrazně:) vy neudělali vůbec nic."

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama