Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2020 20:59:00

Kompenzace tohoto bonusu zcela jistě nepřesáhne tu ztrátu, kterou kraje mají

Kompenzace tohoto bonusu zcela jistě nepřesáhne tu ztrátu, kterou kraje mají

Projev na 23. schůzi Senátu dne 20. 5. 2020

Projev na 23. schůzi Senátu dne 20. 5. 2020 k senátnímu návrhu zákona senátora Zdeňka Nytry a dalších senátorů, o zvláštním opatření zmírňujícím dopady zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, ve znění pozdějších zákonů, do rozpočtů územních samosprávných celků

Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Mám jenom jedinou poznámku k tomuto návrhu. Samozřejmě v souvislosti s tím návrhem, který jsme poslali minulý týden do PS, tak uvidíme, jak se k němu postaví.

To bude celkem zajímavé. Nicméně toto je přesný opak. Zatímco tam vláda chtěla vzít krajům a obcím peníze pro jinou skupinu, tak tady my chceme přispět zhruba 14 nebo něco víc než 14 miliard. S tím, že jenom kraje teď počítají, že přijdou zhruba díky těm nákladům, které měly, zhruba o 25 miliard v takovém tom přímém nákladu. V tom počítám zhruba 3,5 miliardy náhrady nebo výpadky s ohledem na dopravní záležitosti, kdy kraj platí samozřejmě dopravu. A potom ztráty, které mohou být 20, buď méně nebo více miliard.

To znamená, tato kompenzace tohoto bonusu zcela jistě nepřesáhne tu ztrátu, kterou kraje mají. A to poslední, co bych chtěl říct, tedy to, čím podpořit i úsilí vlády, když ho tedy verbálně zjevuje, tak to je to, že říkají, ano, kraje, obce investujte, nebojte se. A je to logické, je to správné, protože kdo jiný má investovat než vy. A ano, pravdou je, že mnoho krajů a mnoho obcí šetří peníze na to, aby mohly uskutečnit investice, které mají. Samozřejmě ten někdy neoprávněný strach u některých může vést k tomu, že se rozhodnou investovat pozdě.

A já pořád přesvědčuji všechny, že všechny státy se takto chovají a takto se mají chovat, že veřejná správa má investovat ve chvíli, kdy ostatní nemají peníze. A naopak je má šetřit v dobách, kdy je hojnost a ostatní peníze mají. Takže v tuto chvíli si myslím, že tento návrh jde dobrým směrem. To znamená tak, aby obce a kraje investovat mohly. A investovaly víc a de facto roztočily kolo ekonomiky. Takže to jen na podporu tomuto návrhu. A vůbec to nekoliduje s tím, co jsme schválili před týdnem, protože i tak těch peněz ve veřejném sektoru bude méně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama