Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 21:17:00

Policisté vyjeli na cyklostezky a zapomněli na opilé řidiče motorových vozidel

Policisté vyjeli na cyklostezky a zapomněli na opilé řidiče motorových vozidel

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. ke změně návrhu zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Pane předsedající, kolegyně, kolegové, upozornil bych na jinou věc, než jsou vinné stezky, nicméně ten inspirující příklad z Mikulova, že tady budeme realizovat platby, tzn. tady si nakoupíme víno, napijeme se a v Rakousku budeme dělat jen náklady cestou po jejich stezkách, je celkem zajímavý. Samozřejmě je to celé nesmyslné. Já tento návrh podporuji především proto, že z mého hlediska je nejdůležitější to, abychom podporovali odpovědnost člověka za sebe sama. Ne pořád říkat někomu něco, co má, spadneš.

Ten systém se v jiných zemích, kde k alkoholu i za volantem jsou tolerantní, řeší tím, že to řeší už pojišťovna. Když máte nehodu a máte alkohol, tak máte spoluúčast podstatně větší, než když alkohol nemáte. A myslím si, že to má určitě dobrý účinek na každého, aby byl odpovědný za sebe, protože ho to může zruinovat, když nebude. My se tady snažíme všem všechno zaplatit, ale zároveň těmi zákazy si myslíme, že dosáhneme svého. Všichni víme, že nedosáhneme. Je to samozřejmě takový sport, možná adrenalin. Snad je to, a to je jediný důvod, proč tento zákon je zajímavý, že my rádi něco porušujeme, tak aspoň tak. A dokonce ani nevím, a přiznám se, že to skutečně nevím, jestli to, co jsme schválili, tu novelu, tzn. o napomenutí, jestli to může být tento skutek také, pod napomenutím? To asi nikdo z nás v tuto chvíli neví, jestli policisté mohou tohoto využít. Ale pravdou je, co tady řekl kolega Valenta, tak to skutečně tak bylo. Jak byl ten zákon schválen, tak si pamatuji, že policisté si udělali naráz akci, vyjeli na naše cyklostezky a zapomněli na opilé řidiče motorových vozidel a stáli na cyklostezkách, protože to byl nový zákon. Tak takhle bychom postupovat neměli.

Další věc, velmi se mi líbil příspěvek a zpráva pana kolegy Malého, nicméně naopak v tom předchozím bodu, kdy jsme se bavili hlavně o kuřácích a zmínili jsme se o tom a já jsem proto podporoval tu novelu, abychom ji podpořili právě z toho, že tam zůstala odpovědnost hospodských za to, komu nalijí. A to je pořád stejný duch, ve kterém vybízím, že tady chci, ať odpovědnost má za sebe cyklista. A tam, nechť má zase ten řidič. Ten příklad, že řidič autobusu s dětmi vyběhne, dá si dvě piva a jede zpátky a ještě navíc tak, aby ho hospodský viděl, ten je samozřejmě jistě úsměvný, ale téměř nerealizovatelný nebo z říše snů. Tak tam si myslím, že to byl ten důvod, já jsem o něm nemluvil, aby každý pořád nesl odpovědnost sám za sebe a ne, abychom museli nést odpovědnost za někoho druhého, zvlášť když to nemůžeme mnohdy ovlivnit. A pak někde u soudu budeme dokazovat, že jsme neviděli, odkud přišel, že přijel atd. A tady je to samé, takže podporuji, abychom tuto novelu přijali.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama