ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2020 12:02:15

Boj proti solárnímu tunelu nesmí nikdy skončit!

Boj proti solárnímu tunelu nesmí nikdy skončit!

Ve stínu bezprecedentní koronavirové krize schválila 21. září česká vláda vyčlenění částky 27 miliard korun na podporu tzv. obnovitelných zdrojů energie ze státního rozpočtu na rok 2021.

 

A to s tím, že tato suma vychází údajně z cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu pro rok 2021.

Ovšem v době, kdy vláda tento „sponzoring“ z veřejných peněz schválila, cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu de iure ještě neexistovalo resp. pouze ve formě návrhu, přičemž k němu ještě probíhalo tzv. připomínkové řízení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož kompetence tato problematika spadá,  bylo o podaných připomínkách,
které mj. napadaly i ústavnost a zákonnost současné podoby nastavení veřejné podpory obnovitelných zdrojů energií, samozřejmě informováno.

V době, kdy vláda o této mnohamiliardové podpoře rozhodovala,
tedy nebylo možné  teoreticky vyloučit, že některým z těchto připomínek bude nakonec vyhověno – a že se tudíž mohou změnit
i některé její významné legislativní mantinely. Přesto vláda rozhodla – předčasně a v rozporu s právními i etickými zásadami.

Mimochodem, Ministerstvo průmyslu a obchodu již v březnu letošního roku přislíbilo zorganizovat, spolu s Energetickým regulačním úřadem, jednání na téma možné protiústavnosti nastavení podpory obnovitelných zdrojů energie, které ovšem dodnes neproběhlo.

Ze všech těchto indicií je tudíž jasné, že česká exekutiva ve skutečnosti tuto záležitost, která stála, a to nikoli nevyhnutelně, české daňové poplatníky již stovky miliard korun, nehodlá reálně a efektivně řešit.

Jinými slovy, česká vláda odmítá možnost ušetřit občanům a veřejným rozpočtům ohromné finanční prostředky, navíc v době, kdy jako stát v důsledku epidemie koronaviru čelíme dramatickému propadu ekonomiky a kdy je jasné, že doslova každá koruna ušetřených veřejných výdajů je dvojnásob cenná.

To se nedá přejít mlčením.

Již v létě jsem podal pozměňovací návrh k vládní novele  energetického zákona, jehož cílem je sjednocení a zjednodušení stanovení způsobu výpočtu a výběru tzv. poplatku na činnost Energetického regulačního úřadu od odběratelů elektřiny a plynu, které by vedlo i ke snížení cen energií pro občany-spotřebitele.

A – i ve světle velmi pochybného rozhodnutí vlády o podpoře obnovitelných zdrojů energie, které je do velké míry pouze neodůvodněným tunelem na přesun veřejných prostředků
do soukromých kapes – budu v boji za nastolení spravedlivých poměrů na českém energetickém trhu pokračovat i nadále.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama