ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2021 18:07:05

Ulehčeme našim živnostníkům restart jejich podnikání!

Ulehčeme našim živnostníkům restart jejich podnikání!

Hnutí SPD dlouhodobě a všestranně bojuje za oprávněné zájmy českých živnostníků. A já, z pozice člena Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny rovněž.

 

Kladivo na živnostníky

Epidemie koronaviru a s ní bezprostředně související, nesmírně tvrdá, příliš dlouhá a mnohdy zcela nesmyslná vládní opatření, která v celé zemi plošně omezila podnikání a která uzavřela tisícům živnostníků jejich provozovny, měla, má a ještě bude mít na náš ekonomický
a sociální systém naprosto likvidační dopad. Přičemž tzv. finanční kompenzace našim živnostníkům byly (a jsou) zcela nedostatečné, selektivní a nespravedlivé, zejména vůči malým firmám a vůči fyzickým podnikajícím osobám.

Mnoho živnostníků bylo již donuceno svou činnost definitivně ukončit, další doslova a do písmene bojují o přežití. V této situaci je prvořadou povinností všech politiků těmto našim živnostníkům, kteří jsou onou pověstnou „solí země“ pomoci pomyslně znovu se nadechnout a vytvořit jim vhodné podmínky k tomu, aby současnou krizi, kterou do velké míry spoluzpůsobila právě vláda svými opatřeními v kombinaci s nečinností v oblasti  finančních (a dalších) kompenzací, zdárně překonali.

Mírné a paušální zdanění je tou cestou

Proto jsem vypracoval a předložil pět pozměňovacích návrhů k zákonu o daních z příjmu fyzických osob, jejichž primárním cílem je právě pomoc drobným živnostníkům. Pomoc směřující k restartu jejich podnikání. Ale i pomoc a určitá pobídka směřující k těm našim občanům, kteří v těchto dnech či týdnech zvažují, zda nyní (například po ztrátě zaměstnání) začít se samostatnou podnikatelskou činností,
ale odrazují je třeba příliš vysoké „vstupní náklady“ s tímto rozhodnutím spojené.

Dva z těchto návrhů se týkají významného zvýšení z jednoho až na dva miliony korun hranice ročního příjmu, která umožňuje živnostníkům platit daň z příjmu paušálním způsobem. Tedy jednou pevně danou měsíční částkou, která v sobě zahrnuje (kromě daně)  

i platbu zdravotního a sociálního pojištění. S tím, že nově navrhuji, aby tuto možnost měli i ti živnostníci, kteří jsou plátci daně z přidané hodnoty, jestliže jejich roční příjem nepřekročí dva miliony korun.  
To by měla být jediná vstupní podmínka do paušálního režimu (z)danění.

Výdajové paušály všude, kde se dá!

A další tři mé návrhy směřují k výraznému zlepšení podmínek těm živnostníkům, kteří při odvodu daně z příjmu uplatňují možnost  paušálního výpočtu výdajů, tedy možnost stanovit (a zastropovat)  výši svých výdajů napevno určitým procentem z celkových příjmů v daném kalendářním roce, a to dle typu jejich podnikatelské činnosti.

Zde navrhuji různé varianty jak zvýšení maximálního stropu ročních příjmů, do kterého lze uplatnit výdaje tímto paušálním způsobem,
a to až na dvojnásobek současného stavu, tzn. na 3 200 000 korun,  
tak i zvýšení samotných výdajových paušálů.

Tedy zvýšení té části jejich příjmů, která je nezdanitelná, a to až o deset procent. Na 85 procent z příjmů, 80 % u podnikání v zemědělství a u řemeslného podnikání, na 65 procent z příjmů u klasického živnostenského podnikání, na 45 procent z ostatních příjmů ze samostatné činnosti a na 35 procent u příjmů z pronájmu majetku.

Živnostenské podnikání, které tvoří páteř naší společnosti a ekonomiky a velmi důležitý zdroj veřejných příjmů a fungování státu, bylo v uplynulých dvou letech těžce zasaženo. V hnutí SPD to velmi dobře vnímáme  a proto se i já těmito návrhy snažím našim živnostníkům vytvořit podmínky pro úspěšnou obnovu jejich činnosti.

A budu se tvrdě bít za jejich prosazení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama