Jozef Regec

Strana PRO Jihomoravský kraj
  • PRO
  • Černá Hora
  • zastupitel městyse
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2012 13:03:23

Širší odpověď na dotaz týkající se systému a financování sportu

Širší odpověď na dotaz týkající se systému a financování sportu

V návaznosti na dotaz uživatele třísky uvádím níže svou odpověď.

 
Ptal se: tříska
Datum: 5.7.2012

stínový ministr školství

Dekuji za odpověď. Mohu se tedy zeptat, na co se jako ,,stínový ministr“ školství zaměříte v nejbližší době? A opravdu si myslíte, že je dobré v době krize rozšiřovat státní aparát a ne naopak byrokracii snižovat? Nebylo by lepší než zřizovat nové ministerstvo, což je jistě finančně náročné, dát ty peníze přímo do sportu?

Odpověď na dotaz

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Vážený pane,

jako celoživotní sportovec si velmi uvědomuji, že peníze jsou pro sport a především pro naši reprezentaci nezbytně nutné a nikdy bych nedovolil, aby přebujelá administrativa ubírala finanční prostředky našim sportovcům.

Celý projekt, který připravuji je na základě znalosti a podrobné analýzy současného stavu. K Vaší otázce mohu v současnosti uvést pouze 2 důležité body:

1)      Vycházím ze současného počtu zaměstnanců MŠMT a nákladovosti celého odboru sportu MŠMT a můj návrh v žádném případě nepřekračuje současné náklady na tento odbor. Naopak, v některých variantách by mohlo dojít i k úsporám. Musíte vzít v úvahu, že financování sportu není jenom rozesílání dotací sportovců, ale např. i investiční výstavba, která pro svou finanční náročnost a nutnou transparentnost vyžaduje opravdu kvalifikované odborníky v oblasti výstavby a takovýchto projektů a programů je relativně velké množství, na druhé straně musíte počítat s tím, že žadatelé nejsou vždy zcela profesionální, tím myslím v počtu zaměstnanců, neboť se jedná o tělovýchovné jednoty, které ne vždy mají dostatek zaměstnanců nebo kvalifikovaných osob pro tyto programy a jistě uznáte, že bez údržby a výstavby sportovišť by naše sportovní prostředí velmi brzy strádalo.

2)      Jednou z mých hlavních snah je právě, aby sportovci a organizace, které se o ně starají, měli dostatečně kvalifikované prostředí pro svou činnost a mohli i plánovat svou činnost na déle než 12 měsíců. V nedávných letech docházelo k tomu, že při snižování rozpočtu jednotlivých ministerstev, kde byly dány přesně procentní poměry pro snížení, v rámci MŠMT docházelo např. u sportu k výraznému snižování rozpočtu než u ostatních odborů. Závěrem bych jen chtěl říci, že celý projekt je poměrně složitý a zatím je v úrovni vnitřní komunikace sociální demokracie, ale celou mou snahou je zajistit sportu stabilní prostředí v oblasti finančních prostředků a pokud možno i jejich navýšení. Nikdy jsem neříkal, že se jedná výhradně o nové ministerstvo, může jít třeba jen o samostatný odbor, který bude mít pevnější pravidla nebo o organizaci jako je např. Český statistický úřad a jiné varianty, které jsou v současné době rozpracovávány. Ztrátou podniku Sazka sportovní prostředí přišlo o velké finanční prostředky, které byly vkládány do sportu. Proto je důležité tento finanční zdroj nahradit, případně jinými vhodnými zákony zajistit finanční prostředky nezbytně nutné pro sport. Na sport se nemůžete dívat jen jako na olympiádu nebo výkony několika vrcholových sportovců, ale mimo jiné i jako na organizované prostředí, kde jsou zaměstnány tisíce lidí, kteří v případě nedostatku finančních prostředků zatíží úřady práce. Sport není jen o zdravém pohybu ale také i o obchodu a podle našich analýz stát získává každoročně veliké finanční prostředky z DPH a z daňových příjmů jak od výrobců sportovního materiálu tak prodejců. Sportovní prostředí finanční prostředky jen nekonzumuje a do státní kasy je také v obrovské míře přivádí. V současné době lze říci, že příjmy do státní kasy ze sportovního prostředí jsou minimálně na stejné výši, na jaké jsou výdaje státu na sport. Záleží na úhlu pohledu a zároveň na způsobu zpracování analýzy. Ve většině analýz tyto příjmy výrazně převyšují náklady, které stát věnuje na sport. A to se jedná pouze o ekonomické ukazatele, nikoliv o ukazatele zásadní ve sportu a to je zdraví národa, kde právě u mladší generace, která je dnes více zvyklá na sedavou zábavu, než na pohyb se tyto zdravotní negace samozřejmě budou promítat i do nákladovosti zdravotních zařízení. Situaci musíte posuzovat opravdu na úrovni státní čili celonárodní, ne pouze z hlediska běžné dotace na samotné sportovce. A v globálním pohledu na sport, ekonomiku a zdraví v našem státě.


Jozef Regec

senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama